PR-cikkek

2016.02.06. 08:00

Pécs kultúrájának alakítói

Az ország legkomplexebb művészeti felsőoktatási intézménye – egy mondatban talán így tudnánk a legpontosabban leírni a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karát. (x)

BAMA

A PTE Művészeti Kar idén ünnepli alapításának 20. évfordulóját. Lakner Tamás dékánnal többek között erről is beszélgettünk.

– Szeptemberben lesz hatodik éve, hogy a Művészeti Kar a Zsolnay-negyedbe költözött. Mostanra már sikerült végérvényesen belakni a helyet?
– Igen, határozottan. A régi épületkomplexumot is szerettük, de ez a mostani szakmai szempontból minden igényt kielégít. De örömteli gond, hogy már kezdjük kinőni jelenlegi adottságainkat. Eleve már a Zsolnay-negyednek, az itt élő hagyománynak komoly inspiráló ereje van, amelyre az építők is ráerősítettek, hiszen megőriztek több egykori termet, épületet, de fontos megemlíteni azt is, hogy itt részint európai színvonalú körülmények között folyhat az oktatás és az alkotómunka, részint pedig itt megszületett egy sajátos hangulatú művészeti campus.

– Tagadhatatlan, hogy van egy varázsa annak, hogy az egyik folyosón a festők dolgoznak, a másikon meg a szobrászok, egy épülettel odébb pedig mondjuk egy kamarazenekar próbál.
– És ezek az alkotómunkák nem kioltják, hanem erősítik egymást. Az országban nincs még egy olyan felsőoktatási intézmény, ahol a zeneművészet, a képzőművészet és az alkalmazott művészetek egyszerre tanulható – a PTE Művészeti Kar éppen ezért egészen egyedülálló hazánkban, ez a legkomplexebb művészeti felsőoktatási intézmény. Persze önmagában ezért senki sem fog minket választani: az, hogy ezek a területek jól együtt tudnak működni, örömteli, de e mellé további értékeket kell társítanunk.

– Társítsunk hát!
– Kezdjük talán a tanítással: hogy az oktatás nálunk magas színvonalú, azt például nagyon jól mutatja, hogy az oktatói kiválóságban mi lettünk a legjobbak a Pécsi Tudományegyetem karai közül. A nálunk dolgozók közül eddig körülbelül húszan kaptak különféle magas kitüntetést, művészeti díjat – gyakorlatilag minden március tizenötödikén, amikor a díjakat osztják, az elismerések közül néhány a mi tanárainkhoz kerül.

– Ahogy a felmérés is bizonyítja, az oktatók magasan kvalifikáltak. Mi a helyzet magával az oktatással?
– A lehetősségek szinte határtalanok. Hangsúlyosan odafigyelünk például arra, hogy a fiataloknak biztosítsunk lehetőséget a megjelenésre, a bemutatkozásra – folyamatosan szervezünk koncerteket, kiállításokat. Azt gondolom – s ez a dékáni pályázatomban is hangsúlyos szerepet kapott –, hogy a Művészeti Karnak bizonyos szempontból feladata, hogy nyisson a város felé, azaz lehetőséget biztosítson a diákoknak arra, hogy megmutassák tehetségüket. Ebben nagy segítséget jelent, hogy saját kiállítóhelyünk van, ráadásul a városközpontban: a Nádor Galériában immár jó ideje mutatkozhatnak be hallgatóink.

– A legfrissebb felvételi eredmények is azt mutatják, hogy érdekli az érettségizőket a pécsi képzés?
– Határozottan így van. A pécsi egyetem karai közül négy tudta növelni a felvettek létszámát – az egyik ebből a négyből a Művészeti Kar. Jelenleg az alkalmazott grafika képzés a legnépszerűbb, s talán ez az, amelyre a piac is a leginkább kíváncsi. Ugyanakkor a tanárképző szakjainkat is bővíteni tudtuk – s itt kell megemlítenem, hogy ezek közül néhány most indul majd utoljára, mivel a felsőoktatás átszervezése miatt, a bolognai rendszer kivezetésével a másoddiplomás képzés jelentősen átalakul. Akit tehát ez érdekel, ne habozzon, jelentkezzen most!

Családias hangulat, segítőkész tanárok
A jelenleg is itt tanuló diákok a pécsi egyetem Művészeti Karán valódi otthonra leltek

– Az egyetemet 2012 szeptemberében kezdtem el BSC klasszikus ének szakon, Tokody Ilona tanítványaként. Azért ezt az egyetemet választottam, mert tősgyökeres pécsiként bíztam abban, hogy ugyanolyan oktatásban részesülök, mint bármely más zeneművészeti intézményben tanulók. A felvételi előtt meghallgatáson vettem részt, az ott ülő tanároktól ösztönzést és inspirációt kaptam, hogy jó úton haladok, szívesen látnának itt hallgatóként. A képzés, amit nyújt az egyetem, színvonalas és professzionális, a legjobbat hozta ki belőlem minden egyes vizsga és koncert. Az ének tanszak nyitott minden kritikára és természetesen a pozitív visszajelzések sem hiányoznak mestereinktől. Előzetesen nagy elvárásaim nem voltak, de fontosnak tartottam, hogy szép, rendezett környezet között tanuljak, és ez a mai napig így van. A tanárok mindenben segítőkészek, nyitottak a kérdéseinkre. Nem érzem azt, hogy púp lennék a hátukon. Szeptemberben szeretném elkezdeni tanulmányaimat MSC klasszikus operaének szakon. Ha elvégezem, akkor szeretnék elhelyezkedni az Operaházban, mint operaénekes. Úgy gondolom, hogy mivel a Művészeti Karon nem vagyunk túl sokan, ki tud alakulni bizalom, barátság, együttműködés és családias légkör. Összességében az idáig eltöltött évek alatt a szívemhez nőttek az egyetemen megismert barátok, tanárok. Hiányozni fognak az egyetemi évek.
Dörgő Inez Adrienn

–2011-ben kezdtem az egyetemet. Már gyermekkoromban szerettem rajzolni és festeni, ezért művészeti középiskolába jelentkeztem. A pályaválasztásomkor már konkrét céllal utaztam el az Educatio kiállításra, ahol a hallgatói élménybeszámolók felkeltették az érdeklődésemet a Pécsi Tudományegyetem és a város iránt. Szerettem volna olyan városban eltölteni az egyetemista éveimet, ahol a kultúra és művészet a hétköznapokban is jelen van. Ez Pécsen adott, amit bizonyít a 2010-ben elnyert Európa Kulturális Fővárosa cím is. Úgy véltem, hogy e cím által nyújtott művészeti lehetőségek a jövőben kedvezőek lehetnek számomra. Nagyon megtetszett, hogy az egyetem a nemzetközi hírű Zsolnay-negyedbe költözött, ahol a festői környezet modern infrastruktúrával párosult. A képzéstől azt vártam, hogy segít továbbvinni és kiforrottabbá tenni az addig megtanultakat a festészet terén. Segít elsajátítani, hogyan fejezzem ki magam, hogyan fessem le, amit gondolok, érzek. A mesterenként osztott műtermekben a tanórákon kívül egymástól is sokat tanulunk, hiszen ezekben a termekben több évfolyam együttesen sajátítja el a festészeti technikákat. A mestereink irányt mutatnak az önkifejezés mikéntje felé. Jövőbeli terveimnek még csak a körvonalai vannak meg, de abban biztos vagyok, hogy az egyéni alkotás mellett szeretném átadni a tudásomat. Ezért szeretném elvégezni a képzésre épülő tanári szakot, s a jövőben akár egy művészeti iskolában tanítani. Minden olyan fiatalnak tudom ajánlani a pécsi Művészeti Kart, aki a képzőművészet bármely ágának szerelmese és magas színvonalú oktatásban kíván részt venni. Itt ugyanis neves mesterekkel, családias légkörben lehet elmerülni a művészet világában. A hallgatóknak egyéni és csoportos kiállítási lehetőségünk is van az alkotásaik bemutatására. Az iskola ezenfelül rendszeresen szervez kirándulásokat különböző művészeti eseményekre, így például budapesti kiállításokra, Velencei Biennáléra.
Benics Réka

– 2013-ban kezdtem tanulmányaimat a PTE Művészeti Kar tervezőgrafika szakján. Az elhatározás, hogy mindenképp itt szeretnék tanulni, akkor született meg, amikor a volt tanárom mesélt egyetemi éveiről, amit ő szintén itt töltött el. Rengeteg történetet hallottam, milyen nagyszerű város Pécs, de főleg az győzött meg, amikor megtudtam, milyen nagy nevű, illetve szakmailag magas színvonalú művészek végzik az oktatást. Ezenfelül nagyon tetszett, hogy nagy örökséggel rendelkező helyen, a Zsolnay Negyedben kapott helyet az iskola, amelyet teljesen felújítottak és korszerűsítettek. Szerintem csodálatos, hogy a régmúlt s a modern kor ilyen összhangban van. A képzés nagyon magas szintű, tanáraink is mind elismert művészek, akik nagyon jól át tudják adni ismereteiket. Rengeteg kiállítási lehetőséget biztosítanak nekünk. Szinte már azt is mondhatnám, hogy egy hatalmas család vagyunk. De ez az egész karra is igaz. Nagyon szoros kapcsolat fűzi össze a diákokat, a tanárokat. Egy pillanatra se bántam meg, hogy ezt az iskolát választottam. Minden percét szeretem, amit itt tölthetek. Itt otthonra találtam.
Halász Réka

Rengeteg program jön

Éppen húsz éve működik önállóan a Művészeti Kar, s a kerek évfordulóhoz ebben az évben rengeteg program kapcsolódik majd. Az első a sorban (s gyakorlatilag az egész programsorozat nyitánya) az ismert operaénekes, Plácido Domingo díszdoktorrá avatása lesz most vasárnap. Az ünnepségsorozat részeként a kar szimfonikus zenekara és kórusa Olaszországban, Modenában vendégszerepel majd, Mozart Requiemjét adják elő Kocsár Balázs vezényletével. Később Belgiumban is fellépnek majd, s még ebben az évben a pécsi Kodály Központban Carl Orff Carmina Buranáját is eléneklik. A képzőművészek természetesen elsősorban kiállításokkal ünnepelnek Pécsett, Budapesten és más városokban – bemutatják legjobb alkotásaikat a diákok, a doktori iskolában tanulók és az oktatók is. A jubileumhoz egy igényes kiadvány is kapcsolódik, amely bemutatja a Művészeti Kar múltját és jelenét.

A Művészeti Kar képzései a 2016/2017-es tanévben
OSZTATLAN KÉPZÉSEK (10 FÉLÉV)
- Festőművész szak
- Szobrászművész szak
- Grafikusművész szak
• Tervezőgrafika szakirány

OSZTATLAN TANÁRI KÉPZÉSEK
- Zenetanárképzés (10 félév)
• magánének, fagott, fuvola, gitár, gordon, gordonka, harsona, hegedű, klarinét, kürt, mélyhegedű, oboa, orgona, trombita, tuba, ütőhangszer, zongora szakirányok
• ének-zene tanár – zeneismeret-tanár
• ének-zene tanár – 2. közismereti szak

ALAPKÉPZÉSEK (6 FÉLÉV)
- Kerámiatervezés alapszak
- Ének-zene alapszak
- Előadó-művészet alapszak
• klasszikus ének, fagott, fuvola, gitár, gordon, gordonka, harsona, hegedű, klarinét, kürt, mélyhegedű, oboa, orgona, trombita, tuba, ütőhangszer, zongora, zenekar- és kórusvezető szakirányok
- Alkotóművészet és muzikológia alapszak
• elektronikus zenei médiaművész szakirány
• zeneismeret szakirány

MESTERKÉPZÉSEK
- Klasszikus hangszerművész mesterszak
- Klasszikus énekművész
• klasszikus hangszerművész (fuvola, gitár, hegedű, mélyhegedű, zongora szakirányokon)
• operaének-művész
• oratórium- és dalének-művész
- Kóruskarnagy
- Tanár – ének-zenetanár
- Zenetanár képzés
• magánének, fagott, fuvola, gitár, gordon, gordonka, harsona, hegedű, klarinét, kürt, mélyhegedű, oboa, orgona, trombita, tuba, ütőhangszer, zongora, zeneismeret szakirányok zeneművész-tanár (fuvola, gitár, hegedű, mélyhegedű, zongora, magánének szakirányok)
- Képzőművésztanár (2 félév)
- Design- és vizuálisművészet-tanár (2 félév)
- Kerámiatervezés mesterszak
- Ceramic Design MA (angol nyelvű program)

Felhívjuk a jelentkezők figyelmét, hogy az ének-zene BA, a zenetanár és ének-zene mesterképzési szakjainkat utolsó alkalommal van lehetőségünk meghirdetni. A 2017/2018-as tanévtől ezek a szakokra már csak osztatlan tanári képzésben jelentkezhetnek.

DOKTORI KÉPZÉS
Doctor of Liberal Arts (DLA) fokozat megszerzésére irányuló posztgraduális képzés képző- és zeneművészeti ágban.

SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉS
• Művészetterápia – képzőművészet-terápia szakterületen
• Művészetterápia – zeneterápia szakterületen

ELÉRHETŐSÉG
Cím: 7630 Pécs, Zsolnay Vilmos út 16. www.art.pte.hu

Az oldal a PTE MK támogatásával készült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!