PR-cikkek

2016.04.30. 07:00

Pálinkák és gombák hazája

Természeti kincseire és lelkesedésére épít a kis baranyai község. Programokban gazdag év áll mögöttük és előttük.(x)

BAMA

– Tervek vannak, pályázatok viszont nincsenek – summázta a kialakult helyzetet Lép Péter, Kárász polgármestere. – Szinte minden kiírás a városoknak szól, a többihez pedig legalább 25 százalék önerő kell. Ahol pedig nincs saját tőke, ott patthelyzet alakul ki, hiszen az önkormányzatok nem vehetnek fel hitelt – magyarázta a polgármester.

Pedig lenne mire költeni a pénzt: az utak, így például a temető felé vezető útszakasz, valamint járdák és az orvosi rendelő felújítására. De szükség lenne napelemekre és új traktorra is. Szerencsére, egy korábbi pályázat segítségével sikerült új falubuszt venni, így azzal már biztosan fiatalodott a járműpark. És bár a forrásokra egyelőre várni kell, azért a község nem ül ölbe tett kézzel.

– Rengeteg programot szervezünk, szinte minden hónapra jut egy rendezvény – avat be a tudnivalókba Lép Péter. – Idén is megtartjuk nagy eseményeinket, így a pálinkafesztivált vagy a gombásznapokat, de emellett is számtalan alkalmat teremtünk, hogy a falu lakossága és a hozzánk betérő turisták is jól érezzék magukat. Akárcsak tavaly.

És hogy mi minden történt 2015-ben? A település megszervezte például az első országos szarvasgomba-aukciót. Részt vett a Köszikávé akcióban, telt házas hagyományőrző tábort és iskolatalálkozót tartott, borversenyt szervezett, létrehozta a helyi Értéktár Bizottságot, és együtt ünnepelte testvéri kapcsolatát az erdélyi ülkeiekkel, valamint a vajdasági Novo Orahovóval. Az önkormányzat által megvásárolt telekre a baróti gimnazistákkal ötven birsalma-, tíz kajszi- és tíz vilmoskörtefát ültetett – a területtel ugyanis komoly tervei vannak a falunak.

– Szeretnénk a rajta álló házat felújítani és vendégházzá alakítani – meséli a község első embere. – Szőlőt is termesztünk, hogy a majdani vendégeket ne csak disznótorossal, de saját borral is meg tudjuk kínálni. A munkálatokban a közfoglalkoztatottakra is jelentős szerep jut. Megpróbálunk abból építkezni, amink van. És természeti kincsünk, lelkesedésünk pedig akad bőven.

Idén is lesz fesztivál, nem is kicsi

Akárcsak az elmúlt években, idén is több száz főt várnak a május 21-én megrendezendő VI. Kárászi Pálinkafesztiválra. A párlatokat május 9–10-én lehet leadni a faluházban reggel 9-től este 6 óráig; ugyanebben az időszakban lehet a vacsorára is feliratkozni. A pálinkákat ezúttal is országos hírű és tekintélyű szakértők értékelik majd. A rendezvény tervezett programja a következő: 12 órától falukörséta, Kárász nevezetességeinek megtekintése szakmai vezetővel. 15 órától Die Bayerkrayners- koncert, 16 órakor eredményhirdetés. 19 órától vacsora, valamint Rugóhaj és Balio DJ-k műsor. 20:30-kor Band Of Streets-koncert, 21:30-tól Joker utcabál. Hajnali 4 óra: a fesztivál zárása. Emellett lesz tombola és kézművesvásár is.

Előbb is érdemes azért Kárászra látogatni: április 30-án 14 órától majálist és Jenczer Gábor-emléknapot tartanak. Az érdeklődőket többek között röplabda, sorverseny és légvár várja. Helyszín: Mesekert, teniszpálya. Előzetes egyeztetés alapján a taplókiállítás is megtekinthető a Gombász- házban.

Az összeállítás a Kárászi Önkormányzat támogatásával készült.
Összeállította: Katus Eszter

Címkék#Kárász

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!