PR-cikkek

2016.06.17. 08:41

Bővül, megújul a játszótér

Kevés olyan telelpülés van, ahol nem csökken a lakosság létszáma, Kővágótöttös ezek közé tartozik. (x)

BAMA

Mint minden évben, idén is megszokott, szépen rendezett és virágosított településképpel fogadja Kővágótöttös az ide érkezőket. Emellett Vizslár Irén polgármester asszony egy manapság ritkaságnak számító információval is szolgál, mint mondja, a lakosságszám minden évben kismértékben emelkedő tendenciát mutat.

A település vezetői

A 378 fős település polgármestere Vizslár Irén. Alpolgármester: Kosztolányi Dezső Győzőné. A képviselő-testület további tagjai: id. Bogdán Tibor, Rab János, Tiegelmann József István. A tortyogói lakópark közös képviselője Kővágó Ildikó. A közös önkormányzati hivatal Orfűn működik, jegyző: dr. Kóbor Gyula. A roma nemzetiségi önkormányzat elnöke Balog Józsefné, tagjai Balogh József, Vámos Lajos. Az 1998-tól működő Kővágótöttösi Falufejlesztő és Környezetvédő Egyesület elnöke Turánné Göcze Irén. Háziorvos: dr. Soóky Barna. Állatorvos: dr. Kispál Zoltán. Plébános: Hamzau Relu. Az önkormányzat címe: 7675 Kővágótöttös, Kossuth Lajos utca 16. Telefon: 72/564-012.

– Örülünk, hogy kezdünk vonzóvá válni a városból kiköltözők számára, jelenleg két család is építkezik a faluban. Ez betudható annak is, hogy Kővágótöttös összkomfortos település, hisz minden infrastruktúrával rendelkezik. A szélessávú internet kiépítése is megtörtént, ez hamarosan a lakosság számára is elérhető lesz. Ezeken felül több szociális támogatást is nyújtunk az itt lakóknak: születési, beiskolázási, bérlet és lakhatási támogatás, ingyenes szemétszállítás, időskorúak támogatása, csak hogy néhányat említsek. A kommunális és iparűzési adó is nagyon kedvező a településen.

– Miként alakult a közfoglalkoztatás?
– Az elmúlt évekhez hasonlóan 2016-ban is folytattuk a hosszú távú közmunkaprogramot, míg tavaly az völgyben lévő árkokat újítottuk fel, idén a falu földútjainak rendbetételét és a község karbantartását végzi a 10 fő közmunkás.

– Milyen fejlesztések történtek?
– Átadás előtt van a Baranyában több települést is érintő Mária-kert. A Mária Út Prémium Zarándokút dél-dunántúli szakaszán több Mária-kert pihenőpontot is kialakítottak. A Kővágótöttösön megépült kert koncepciója a 3. titokra, Jézus születésére épült.

– A játszótér is megújult?
– A napokban készül el a két falurész közötti festői környezetben lévő völgyben elhelyezkedő játszótér felújítása, ahol az új gyermekjátékok mellett felnőtt fitneszeszközöket is kihelyezünk. Ez a beruházás a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által támogatott, Nyugat-mecseki Társadalmi Információs és Területfejlesztési Önkormányzati Társulás (NYMTIT) fejlesztési támogatásából valósult meg.

– Milyen további terveik vannak?
– A második félévben ugyancsak ebből a támogatásból tervezzük a kultúrház teljes felújítását, a nyílászárók cseréjét a gazdaságosabb üzemeltetés érdekében. Pár éve az önkormányzat vásárolt egy házat a Kossuth Lajos utcában, amelynek elkészültek a kiviteli tervei, itt egy új közösségi tér kialakítását tervezzük. Itt kapna helyet egy bogártani kiállítás, a helytörténeti szoba, valamint egy külső kiállítás is. Jelenleg a felújításhoz szükséges pályázatot keressük.

– Milyen változások történnek a község honlapján?
– Megújul a honlap, ahol a falu eseményei, programjai, a hivatalos ügyekhez szükséges nyomtatványok, határozatok, rendeletek és egyéb közérdekű információk az eddiginél bővebben lesznek olvashatók, akadálymentes formában is.

– Milyen rendezvényeket szerveztek?
– Idén nem rendeztük meg a hagyományos Pünkösdi Falunapot. Több éve egy felmérés alapján úgy döntött a falu lakossága, hogy minden második évben falukirándulás legyen helyette. Így idén három busszal június 18-án Ópusztaszerre, a Nemzeti Történeti Emlékparkba kirándulunk. A belépőket és az útiköltséget a kővágótöttösi lakosoknak az önkormányzat állja.

– Milyen az együttműködésük a civil szervezetekkel?
– Községünkben Roma Nemzetiségi Önkormányzat működik. Az önkormányzattal több rendezvényt közösen együttműködve, egymást támogatva tartunk meg. Jó szívvel állíthatom, hogy példa értékű a településen az önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzat és a civilek együttműködése, amely meghtározó erővel bír a jövőnk formálása tekintetében.

Önzetlenül a faluért

A képviselő-testület munkáját nagymértékben segíti az immár 18 éve működő Kővágótöttösi Falufejlesztő és Környezetvédő Egyesület. Elnöke Turánné Gőcze Irén, aki nagyon lelkesen szervezi a falu különböző programjait, rendezvényeit. Példaértékű a korábbi polgármester, Lévai Sándor segítőkészsége is, aki a 16 év polgármesterség után az egyesület egyik hajtóembere, így barátként sokat segíti a munkát. Az egyesület számos programja közül említést érdemel a túrák, kirándulások szervezése, a fáklyás felvonulás, az ünnepségek műsorainak összeállítása, a bormustra, az újszülöttek köszöntése, a szüreti mulatság, a színház és egyéb kulturális műsorok megszervezése.

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!