PR-cikkek

2016.07.09. 18:02

Tízéves jubileum Királyegyházán

Idén augusztusban ünnepli fennállásának tízéves évfordulóját a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány. (x)

BAMA

Konyári Tímea Eszter, a kuratórium elnöke az évforduló kapcsán elmondta, a megalakuláskor mindössze egyetlen szervezet, a sportegyesület működött a településen, azóta megszaporodott a civil összefogások és közösségek száma.

– Eredményesen és aktívan működik a nyugdíjasklub, tagjai minden programon és rendezvényen részt vesznek, munkájukkal segítik a szervezést és a lebonyolítást. Ezzel példát mutatnak a fiataloknak, és a település minden lakója számára. A gyerekek abban nőnek fel, hogy számíthatnak az idősek segítségére, ha ezt a példát látják, reméljük, ezt követik majd ők maguk is. Az önkormányzat és a közalapítvány igyekszik megbecsülni az időseket, idén például Velem környékére szervezünk számukra kirándulást.

Eredményesen szerepelt az elmúlt szezonban a labdarúgócsapat, egy osztállyal feljebb kerültek. Ez egyrészt öröm, másrészt azt is jelenti, hogy további támogatást igényel az egyesület.

A Királyi Lovas Klub szintén jelentős erőt képvisel a közösségi programok – falunap, fogathajtás, szüreti felvonulás – megszervezésében, és lebonyolításában.

A királyegyházi amatőr női kézilabdacsapat immár részt vesz a strandkézilabda-bajnokságban is. Az együttes rendszeresen tart edzéseket, téli időszakban pedig Szentlőrincre járnak felkészülni a mérkőzésekre.

A Királyegyházai Polgárőr és Önkéntes Tűzoltó Egyesület a közelmúltban alakult át, Varga József vezetésével. A polgárőrök a környéken a legnagyobb létszámú, a legjobb szervezettségű és a legjobb felszereltségű egyesület, akik szívesen adnak segítséget és tanácsokat a hozzájuk fordulóknak.

Az új konditerem működtetését a Király Gym vállalta fel, Mészáros Dániel vezetésével. A konditermet pályázati támogatásból, illetve a Közalapítvány segítségével újították fel, korszerűsítették és rendezték be professzionális eszközökkel.

A Mozdulj Magadért Egyesületet a közelmúltban jegyezték be, a „MAG” Hollósi Richárd vezetésével szeretne minél több helybelit elérni, és aktív mozgással teli programokat szervezni.

Az iskolában működő szülői közösség – leköszönő elnökük Fata Gáborné – szintén aktívan kiveszi részét nemcsak az intézményi programok szervezéséből, hanem a település programjainak megvalósításában is szívesen közreműködnek.

A közalapítvány támogatja a településen működő civil szervezeteket, egyesületeket, programok és rendezvények megszervezését, lebonyolítását. Tavaly döntöttek a legifjabb polgárok támogatásáról, ennek értelmében évente kétszer köszöntik az újszülötteket. Legutóbb a falunapon fogadták Királyegyháza polgáraivá az új jövevényeket, illetve adtak át okleveleket és ajándékutalványokat.

Köszönöm partit” szerveznek

– Készülünk a Közalapítvány tízéves évfordulójának méltó megünneplésre, ebből az alkalomból egy „Köszönöm parti” megszervezését tervezzük, amelyre azokat hívnánk  meg, akik az elmúlt években aktívan közreműködtek és kivették részüket a szervezőmunkákból.

Grim Ferenc polgármester elmondta, az önkormányzat évről évre egyre nagyobb összeggel támogatja a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány működését.

– Az önkormányzat a közalapítvány segítségével és aktív közreműködésével tudja a legegyszerűbben és a legcélirányosabban eljuttatni a település lakóihoz a különböző támogatásokat és szolgáltatásokat, amelyek az itt élők  igényeihez igazodnak. Ezzel szeretnénk minél komfortosabbá és élhetőbbé tenni Királyegyházát – hangsúlyozta a polgármester.

Gyorsan népszerűvé váltak a rendezvények

Új lendületet kapott tavaly a településen a kulturális élet, ekkor kezdte meg működését a kultúrház – az önkormányzat és a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány támogatásával –, és nevezték ki Szabó Zsófia művelődésszervezőt az intézmény élére. A programokba aktívan és lelkesen kapcsolódtak be az óvodások, az iskolások, a civil szervezetek, valamint a település lakói is, ezzel egyidejűleg a rendezvények száma is megszaporodott. Hetente már többször is érdemes benézni a kultúrházba.

Szabó Zsófia elmondta, állandó programjaik is vannak, hetente gyógytorna és zumba, kéthetente baba-mama klub – szakképzett trénerekkel –, a főzőklub háziasszonya Kósáné Toplak Éva, akivel szezonális, illetve reformételeket is készítenek. A kultúrházban teleház-szolgáltatás működik, internet - és számítógép-használattal.

Az őszi programok közül kiemelkedő a szüreti felvonulás a lovasklub szervezésében, az idősek napja, a különböző egyesületi bálok, a Márton-napi felvonulás, új kezdeményezésként pedig a civil közösségek bálja. A gyerekeknek kézműves-játszóházat, tökfaragást, adventi karácsonyvárót szerveznek.

Idén június 18-án rendezték meg a falunapot, amely a település legnagyobb ünnepe, számtalan programmal, neves fellépőkkel, látványos tűzijátékkal.

Július utolsó hetében szervezik meg a kultúrházban a nyári napközit, kézműves-foglalkozásokkal, filmvetítésekkel, kerékpártúrával, gazdaságok meglátogatásával egybekötve. A gyerekeknek az étkezést is biztosítják, amely a Királyegyháza Felvirágoztatásáért Közalapítvány támogatásának köszönhetően minden gyermeknek ingyenes.

A Csorba Győző Megyei Könyvtárral kötött megállapodás alapján kézműves-foglalkozásokat, illetve zenés-játékos előadást is szerveznek a gyerekeknek.


A lovaglást is felvették a tantárgyak sorába

Immár évek óta száz fő körüli létszámmal működik Királyegyházán az általános iskola. Mint Palkó Ottó igazgató elmondta, a nyolcosztályos intézményben családias hangulatban zajlik az oktatás, minden gyermekkel személyre szabottan foglalkoznak a pedagógusok, ennek megfelelően a jobb képességű diákoknál a tehetséggondozásra helyezik a hangsúlyt, míg a gyengébben teljesítőknél a felzárkóztatásra.

– Már az első osztálytól tanulják a diákok az angol nyelvet, illetve évente szervezünk erdei iskolát is. Újdonságként tavaly bevezettük és az iskola pedagógiai programjába is beépítettük az iskolai keretek közötti  lovaglást, amely nagy sikert aratott a diákok körében. A bükkösdi Lovarda Light Hagyományteremtő Lovas Sportegyesülettel kötött megállapodás értelmében a királyegyházi iskolából járnak a gyerekek lovagolni. A tavalyi évben 16 diák vett részt a programban. A diákok megismerkedhettek a foglalkozásokon az állatokkal való törődéssel, együttműködéssel.

Az igazgató elmondta, a közalapítvány támogatásával tanulmányi versenyt hirdettek, amelynek az volt a célja, hogy a gyerekek megtanulják, a sikerért meg kell dolgozni. A kitűnő tanulóknak, illetve azoknak a diákoknak, akik a félévi eredményükhöz képest az év végéig legtöbbet javítottak, kifizetik a balatoni nyaralást.


Jótékonysági futás iskolai eszközökért

A település Szentlőrinccel és a LAFARGE Cement Magyarország Kft.-vel közösen készül az „Együtt gyermekeinkért” jótékonysági futóversenyre, amelyet szeptember 16-án tartanak. Az indulók két táv – 3, illetve 11 kilométer – közül választhatnak, a bevételből az iskolai sporteszközöket fejlesztik. Tavaly labdákat vásároltak a pénzből, idén is hasonlót terveznek. A rendezvény főszervezője Szentlőrinc, a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. támogatásával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!