PR-cikkek

2016.08.16. 18:36

Félmilliós kedvezmény jár a betelepülő pároknak

Kiskassára érve rögtön feltűnik, hogy a padok, az asztalok, az útbaigazító táblák, sőt, még a virágtartók is egyforma fából vannak, gyönyörűen kifaragva. Hogy ennek mi az oka, többé már nem titok. (x)

BAMA

– Jelenleg 13 közfoglalkoztatottunk van, ők készítik ezeket az utcai bútorokat keményfából – árulta el Veszprémi Istvánné polgármester. – Ma már ott tartunk, hogy ők maguk jönnek ötletekkel, mit lehetne még kifaragni: kisszéket, sámlit. Az egyedi faragványoknak ráadásul híre ment, így ma már nemcsak falun belül hasznosítjuk őket, de adunk is el belőlük. Van rá kereslet!

A közmunkások, amellett, hogy fa holmikkal látják el a községet és térségét, karban tartják a közterületeket, virágosítanak, kis mennyiségben még zöldséget is termesztenek.

– Mivel nincs összefüggő nagy területünk, nagyobb termelésben vagy állattartásban nem igazán gondolkozhatunk. Amit viszont megtermesztünk, azt helyben fel is használunk – magyarázta a község első embere.

Ez a közelgő háromnapos Fényfesztiválon sem lesz másként, amelyre számos érdeklődőt várnak. Az esemény idén
(a 60 éves évforduló kapcsán) az ’56-os eseményekről fog szólni.

– Bízunk abban, hogy ezúttal sokan eljönnek, főként azt szeretnénk, ha a fiatalok is ellátogatnának. Az ő számukra ugyanis különleges meglepetésünk van. Bár már hónapokkal ezelőtt megszületett a döntés, talán még kevesen hallottak róla, hogy a 30 év alatti betelepülőket az önkormányzat vissza nem térítendő támogatásban részesíti. Ez félmillió forintot jelent házvásárlás és gyermekvállalás esetén. Szeretnének, ha megfiatalodna a lakosság – mutat rá Veszprémi Istvánné. – Ez a rendezvény jó alkalom lehet arra, hogy megismerkedjenek a faluval az érdeklődők, és fontolóra vegyék, hogy ideköltözzenek. A helyszínen minden felmerülő kérdésre szívesen válaszolunk a pároknak – tette hozzá.

Az eseményen egyébként egy új ’56-os kopjafát is avatnak, amely dr. Erdélyi Péter állatorvos fafaragó munkáját dicséri. Persze, nemcsak ezért éri meg Kiskassán tölteni a hétvégét. Vagy akár annál jóval többet is.

Fényfesztivál

Augusztus 19–20–21-én rendezik meg a IX. Kiskassai Fényfesztivált a Kiskassai Kultúrházban (Petőfi u. 10.) A háromnapos rendezvény alatt a kultúrház kiállítótermében dr. Debreczeni László fotóanyagából az 1956-os események fotói és Kovács István kerámiái tekinthetők meg.

Programok:

Augusztus 19. péntek
15.00 Ünnepélyes megnyitó – a kiállítást megnyitja Veszprémi Istvánné polgármester és dr. Debreczeni László
15.30 Pontyos István, trombita
15.40 Haraszti Marcell zenei előadása
16.00 Götz Attila és Stubendek Katalin
16.50 Szalai Vivien és Deresi Mátyás, standard tánc
17.10 56-os kopjafaavatás
18.30 Tárlatvezetés

Augusztus 20. szombat 
10.00 Barátságos futballmérkőzések
11.00 Motorosok érkezése, csillámtetkó, egészségsátor
11.00–17.00 „Sőprőgető”
12.00 Katonai bemutató
12.00–15.00 Segway
15.00 Kugliverseny
20.00–01.00 Retró Discó

A nap folyamán rétessütés, réteskóstolás. A meghirdetett versenyekre be lehet nevezni, a helyezések a zárónapon lesznek díjazva.

Augusztus 21. vasárnap 
15.00 Ünnepélyes záró
15.20 Bánsági Szabina vers
15.30 Kovács Arabella ének
15.40 Pontyos István trombita
15.50 Dr. Debreczeni László diaporáma-vetítése az 56-os eseményekről – „Egy medikus barangolásai börtönországban!”
16.10 Díjazások

A település vezetői

A 262 fős Kiskassa polgármestere Veszprémi Istvánné, alpolgármester Erdei Ferenc. A képviselő-testület további tagjai: Kresz Árminné, Lembach László, Veszprémi István. Jegyző: Spánné Csalos Beáta, aljegyző: Kulisch Szilvia.

A településen német nemzetiségi önkormányzat működik, elnöke Matkovits Kretz Eleonóra, további tagjai: Matkovits Réka Aléna, Kovács Anita.
Háziorvos: dr. Nagy Péter, védőnő Pusztáné Andresz Ildikó.
Plébános: Darnai Ágoston.
Körzeti megbízott: Diksa Barnabás.
Kiskassa Község Önkormányzatának elérhetőségei: 7767 Kiskassa, Petőfi u. 80. Tel.: 06 20/852-9285, honlap: www.kiskassa.hu

Címkék#Kiskassa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!