PR-cikkek

2016.11.28. 12:42

Az egymáshoz fordulásról szól az advent

Kigyúltak az ünnepi fények, számos program várja már a pécsieket. (x)

BAMA

Felgyúltak az ünnepi fények november 25-én a Széchenyi téren, és kezdetét vette a VI. Adventi Kézműves- és Mesevásár. Az Advent Pécs 2016 rendezvénysorozat keretében a Zsolnay Örökségkezelő NKft., a Pécsi Egyházmegye és a Pécsi Rotary Club összefogásában közel 130 program várja Pécsett a karácsonyra hangolódókat december 24-ig.

A hivatalos megnyitó november 25-én, 17 órakor kezdődött a Széchenyi téren. A programok fő helyszíne a Széchenyi tér, ahol összesen 39 kézműves portékái közül választhatunk, de ínycsiklandozó ételekből és forró italokból sem lesz hiány, köszönhetően a 24 gasztronómiai kitelepülőnek.

A Zsolnay Örökségkezelő NKft. a VI. Pécsi Adventi Kézműves- és Mesevásár minden napjára kínál az adventi készülődéshez illő programot: koncertek, állatsimogató, játszóházak, kézműves-foglalkozások, sok mese és ének várja a látogatókat.

Az idei advent során egy új játék indul, melynek lényege a családi kincsvadászat. Az érdeklődők hétvégenként GPS-koordináták segítségével megkereshetik a belvárosban elrejtett kincsesdobozokat, melyekben egy-egy pecsét lapul. Aki mind az öt lenyomatot összegyűjti, ajándékot kap a Pécs Pontban.

Adventi portrékavalkád címmel szelfiverseny is indul. Ennek keretében a játékosok a Mindenki Karácsonyfájánál készült fotókat az Advent Pécs Facebook-­oldalra tölthetik fel, ahol a legnépszerűbbek jegyet nyernek a Kiscsillag december 29-i koncertjére, a Kodály Központba.

Ugyancsak új kezdeményezésként idén egy online elérhető adventi kalendárium segítségével 24 ismert pécsi személyiség tolmácsolja majd jókívánságait. December 1–24. között mindennap egy-egy ablak tárul fel a www.pecsprogram.hu/adventinaptar oldalon, ami egy kiemelkedő pécsi személyiség üzenetét rejti.

Páva Zsolt polgármester azt vallja: az önkormányzatnak és a tulajdonában álló programszervező társaságnak kötelessége, hogy az adventi időszakban is nyújtson valami többletet, valami szívet melengetőt polgárainak.

– Öt esztendővel ezelőtt éppen ezért döntöttünk úgy, hogy saját kézbe vesszük az adventi programok és vásár megrendezését. Az idő, a pécsiek véleménye igazolta, hogy jól döntöttünk. A vásárok ideje alatt felpezsdül a belváros, ízek, illatok, hangulatok töltik meg a tereket, utcákat. Megígérhetem: idén sem kell csalódnia senkinek. Színvonalas helyi kézműves termékek, gasztronómiai csemegék, nívós programok közül válogathatnak a hozzánk érkezők – mondta a polgármester.

– Az adventi időszak arról szól, hogy egymás felé forduljunk, legyen szó a családról, barátokról vagy tágabb környezetünkről. A közösségi szellemiség jegyében – látva az előző év pozitív tapasztalatait – idén is összefogtunk a Pécsi Egyházmegyével és a Pécsi Rotary Clubbal, hogy egységes, komplex adventi programokat kínáljunk a látogatóknak – mondja Vincze Balázs, a ZSÖK NKft. ügyvezetője.

Az adventi időszak lelki előkészületeinek jegyében a Pécsi Egyházmegye idén is meghirdeti a Pécsi Advent rendezvénysorozatot. Az egyes találkozások célja, hogy Jézus Krisztus születésére és a családok ünnepére közösen készülve növekedjék bennünk a szeretet. A programsorozat idején, 2016. december 3. és 18. között a pécsi székesegyház és a Dóm-kőtár terei nyitva állnak a közösségek, csoportok műsorainak befogadására, ahol a kórustagok, szülők, nevelők, gyerekek közösségben élhetik át a várakozás valódi örömét.

A Pécsi Rotary Club 2014-től minden évben megrendezi a város egyik legnagyobb jótékonysági eseményét, a Pécsi Rotary Adventet, ami idén november 27-től december 20-ig tart. Az akció keretében 24 pécsi jól tanuló, de rászoruló általános vagy középiskolás diák kap 100-100 ezer Ft értékű ajándékot. A Nádor Szálló ez alkalomból adventi naptárrá változik, melynek ablakai esténként egy-egy támogatót és egy gyermek ajándékát tárják fel. A gyerekeket saját iskolájuk közössége köszönti ünnepi műsorral. Idén egy-egy karácsonyfát is feldíszíthetnek a diákok, így december 20-ra 24 iskola karácsonyfája díszíti majd az adventi vásárt.

Az Adventi Kézműves- és Mesevásár ideje alatt egyet fizet, kettőt kap akcióban vásárolható Örökség jegy a ZSÖK NKft. Infopontjain, amivel megtekinthetők a Zsolnay Kulturális Negyed látnivalói, a pécsi világörökségi helyszínek és a Középkori Egyetem.

Fontos, hogy a pécsiek ne hagyják otthon a Tüke Kártyájukat! A Tüke Kártya-tulajdonosok ugyanis az adventi vásár ideje alatt minden étel, ital, ajándéktárgy vásárlásakor 10 százalékos kedvezményt kapnak az árusoktól! Teljes programsor: www.pecsprogram.hu/advent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!