PR-cikkek

2016.11.18. 11:50

Csúcstechnológiákkal ismerkednek pécsi iskolások

Milyen internetes technológiák vannak? Hogyan gyógyítanak biotechnológiával a 21. században? Ezekre a kérdésekre is válaszoltak szakavatott előadók a pécsi Jókai Mór Általános Iskola 4–5. osztályosai számára. A kamara és az iskola által közösen indított, a pályaválasztást is segítő program decemberig tart, a tervek szerint jövőre több iskolában is folytatódik. (x)

BAMA

– A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara támogatja a pályaválasztás előtt álló gyerekek és szüleik információhoz jutását, segíti döntésüket, hogy a jövő munkavállalói olyan szakmát, hivatást válasszanak, amellyel el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon – foglalja össze Rabb Szabolcs ötletgazda, a kamara titkára, hogy mi motiválta az előadássorozat megszervezését. – Nyolc alkalommal hallhatnak információkat a gyermekek – természetesen az életkori sajátosságoknak megfelelő tartalommal és nyelvezetben – olyan 21. századi technológiákról, amelyek a jövőjüket is meghatározhatják.

Az előadásokon megtapasztalhatják a gyerekek, hogy amit elméletben megtanulnak, az miként hasznosul az életben – erről már Priskin Pál, a Jókai utcai iskola igazgatója beszél, aki hozzáteszi: – A találkozókon kiderült, hogy stabil nyelvtudásra és informatikai ismeretekre mindenképpen szükségük lesz a jövő munkavállalóinak.

Erős Gábor egy informatikai cég vezetője a közösségi oldalakról, az internet lehetőségeiről és annak veszélyeiről, új internetes technológiákról szólt. Mint mondja, a diákok, bár hallottak róla, hogy veszélyes is lehet az internet, nem igazán tudják, hogy milyen módon kerülhetik el a veszélyeket, mert nem is ismerik fel azokat.

– Az előadásomon nagyon érdekelte őket az is, amikor bepillanthattak videón keresztül a 21. század végi okosotthonok modelljeibe.

Keresnyei János média- és kreatív ipari szakember a kreatív iparról, a kreativitásról tartott előadást: – Akiben van kreatív energia, azok számára ma már semmi sem jelenthet korlátot. Szinte minden iparágnak van kreatív szelete, így bármihez kezdenek a gyerekek, kreatív feladatokkal mindig találkozni fognak. A mai gyerekeknek már nem szakmákra kell készülniük, hanem a képességeiket kell fejleszteniük bizonyos feladatkörök ellátásra.

Dr. Szekeres György biotechnológiai kutató, orvos a biotechnológiát, az egészség­ipart, a diagnosztikai eszközöket hozta közel a gyerekekhez: – Ugyan a biotechnológia hiányszakma, még korai lenne az iskolásoknak ilyen irányban gondolkodniuk. Viszont érdemes lenne a későbbi életkorokban, célzottan a végzés előtt állóknak, középiskolásoknak is szerveznünk hasonló, korspecifikus és/vagy biológiai érdeklődésű csoportoknak szóló bemutatókat a pályaválasztás motiválására.

Tislerics Máté formatervező mérnök témája a formatervezés alapjai, a 3D-technológiák, a művészet és a mérnöki tudományok harmóniája volt. Mint mondja, a szárnyaló fantázia és az alkotás öröme nemcsak a szórakozás vagy a játék része lehet, hanem fontos szempont is egy kreatív munka megszerzése vagy fenntartása végett.

– Elmondtam, hogy akik örömüket lelik az alkotótevékenységekben, ne hanyagolják el ezt a képességüket, hiszen később a hobbijuk akár a munkájuk részévé is válhat.

Dr. Háber István, a PTE oktatója, cégvezető a 21. századi autóiparról, az üzemanyag alternatívákról tartott előadást. – Arra törekedtem, hogy a gyerekek megértsék: – Nem az a fejlett jármű, amelyik gyorsan megy, hanem az, amelyik keveset fogyaszt, és hogy a szennyezésmentes közlekedés elérése érdekében fontos az egyéni szerepvállalás. Bevittem az iskolába a PTE-n általunk fejlesztett ORCA hidrogéncellás kísérleti járművet, amely osztatlan sikert aratott.

Az előadás-sorozat folytatódik: hamarosan dr. Lustyik György biofizikus beszél az élelmiszer-biztonságról, a génkezelt és természetes élelmiszerekről, majd dr. Jakab Ferenc virológus a vírusokról és veszélyekről. Az utolsó alkalmon Marton Ferenc, a Veolia kommunikációs igazgatója a megújuló energiákat, a zöld energiát ismerteti meg a jókais gyerekekkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!