PR-cikkek

2016.12.03. 10:10

„Visszanyerhetjük Európában erős élelmiszer-ellátó szerepünk”

Csányi Sándor a megye gazdasági életének fellendítését elősegítő tevékenysége és aktív társadalmi, jótékonysági szerepvállalása elismeréseként ezen a héten hétfőn Baranya megye díszpolgári címét kapta meg. A gazdasági szakembert, a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökét térségi kötődéseiről, fejlesztési elképzeléseiről kérdeztük. (x)

BAMA

– A Csányi Alapítvány már 117 hátrányos helyzetű tehetséges gyerekkel foglalkozik Pécsett és Mohácson. Miért döntött úgy, hogy Baranyában két városban is lehetőséget biztosít a támogatásukra?

– Tizenegy évvel ezelőtt, amikor elindítottuk a Csányi Alapítványt, kimondott elhatározásom volt, hogy először szülőföldemen, a Jászságban kezdjük el az Életút programot, majd azokon a területeken, ahol a vállalkozásaim vannak, vagy a családom sok időt tölt. Baranya az otthona a pincészetünknek és a Bóly Zrt.-nek, amely a Bonafarm egyik legfontosabb tagvállalata. Igaz, hogy Pécsről lassan kikoptak a vállalkozásaim, de az utóbbi idők legnagyobb élelmiszeripari beruházása, a mohácsi vágóhíd itt Baranyában épül meg, és ehhez több szálon is kapcsolódok. Azzal, hogy a megyében nagy beruházásokat végzünk, biztonságot igyekszünk teremteni azoknak, akik ezeknél a vállalkozásoknál dolgoznak. Arra is van esély, hogy a Csányi Alapítványtól kikerülő gyerekek egy része szintén ezeknél a vállalatoknál tudják elkezdeni a karrierjüket.

– Mi motiválta, hogy számos nagy ívű beruházásba kezdett Baranyában?

– Arra számítok, hogy az Európai Unió bővítése nem fog megállni, középtávon Szerbia is csatlakozni fog az Unióhoz, és több száz kilométerrel kitolódik a közös határ. Ez a régió mindig egységes volt, és újra az lesz. Ráadásul hagyományosan Európa egyik fő élelmiszer-ellátási központjáról beszélünk. Ezt a szerepét visszanyerheti a térség, de a nyugati termelékenységgel csak jelentős fejlesztések után lehet felvenni a versenyt.

– Miért döntött úgy, hogy a Csányi Alapítvány mellett a hazai tudomány, művészet és kultúra legjobbjait elismerő Prima Primissima Díjat is támogatja?

– A Prima Primissima küldetése, hogy figyelmet irányítson a kiemelkedő teljesítményekre és a tehetségekre, valamint jelentős támogatást biztosítson azoknak, akik példát mutatnak erőfeszítésből és minőségből, szórakoztatnak, táplálják a büszkeségünket, tudományos vagy oktatói teljesítményükkel építik országunk jövőjét. Az OTP Bank és a Vállalkozók Országos Szövetsége azért támogatja a Prima Primissimát, mert hisz a támogatás megtérülésében. Nem rövid távon és nem a támogatóknak, hanem hosszabb idő alatt és az egész országnak térül meg, de ettől még jó befektetésnek tartom.

– Melyik a kedvenc villányi bora?

– Ha barátokat látok vendégül, legtöbbször a saját pincészetem boraival kínálom őket. Leggyakrabban a Kővilla Cabernet Franc kerül az asztalra, de a vendégeim nagyra értékelik a 2007-es Prestige-t, a 2012-es Elegance cuvée-t, a Teleki Chateau Cabernet Franc-t, a Merlot-t, a Cabernet Sauvignont is. Közülük a hangulatom alapján szoktam választani.

– Nemcsak új befektetéseket hozott létre; a csőd széléről mentette meg a MIZO-t, és olyan tradicionális márkák mellett tette le a névjegyét, mint a Herz és a Pick. Mi motiválta ebben?

– Nagyon kevés olyan márka maradt a magyar piacon, amely száz évnél is hosszabb múltra tekinthet vissza. Fontosnak tartom, hogy az élelmiszeriparban – amely meggyőződésem szerint a jövő stratégiai üzletága – ezek a márkanevek megmaradjanak, és emlékeztessék az egész piacot a minőség fontosságára.

Így látja az MLSZ elnöke Dárdai Pál és Gera Zoltán szerepét a foci-Eb sikereiben

Két pályafutását Baranyában kezdő sportoló, Dárdai Pál, a Hertha BSC edzője, korábbi szövetségi kapitány és Gera Zoltán, az FTC labdarúgója is hozzájárult a magyar válogatott sikeres szerepléséhez a foci Európa-bajnokságon. Csányi Sándor így összegzett az Eb-menetelésünkről és a baranyai focihírességek részvételéről a sikerekben.

– A franciaországi Európa-bajnokság életem legszebb élményei közé tartozik. Nem csak az eredmény, hanem a válogatott játéka is hozzájárult ehhez. Fantasztikusak voltak a szurkolók, akik nem csak kint, a helyszínen rendeztek fiesztát a csapat tiszteletére, de itthon is elképesztő ünnepet kerekítettek a mérkőzésekből. Úgy éreztem, hogy az egész ország ünnepel! Bízom benne, hogy kitartanak a szurkolók a válogatott mellett, és ennek hamarosan lesz hatása a bajnoki mérkőzések látogatottságára és hangulatára is. A két baranyai sportembernek pedig óriási szerepe volt abban, hogy 44 év után kijutottunk a foci-Eb-re. Sokan azt mondták, hogy az akkor éppen a Hertha U15-ös csapatát edző Dárdai Pál kinevezése meggondolatlan döntés volt. Az ezt megelőző években azonban többször találkoztam Dárdai Pállal, aki rengeteget segített az MLSZ utánpótlás-nevelő munkájában, és szakmai felkészültsége, valamint személyisége alapján én biztos voltam benne, hogy segítségére lesz a válogatottnak is. Mindenki láthatta, hogy óriási munkát végzett, visszaadta a hitet, hogy kijuthatunk. Azóta a Hertha BSC-nél végzett munkájára és eredményeire szerintem minden magyar fociszerető – így én is – nagyon büszke. Gera Zoltánról pedig azt mondhatom, hogy nemcsak mint focista, de mint személyiség is példaértékű ember. A játékán túl a társait motiváló, összetartó ereje ugyancsak igen fontos a válogatott számára. Bízom benne, hogy ha majd egyszer abbahagyja az aktív labdarúgást, edzőként, sportvezetőként a sportágnál marad, mert ilyen emberekre van szüksége a magyar focinak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!