Mesebeli Afrika

Fábik Tibor

A labdarúgó Afrika-kupának megvan a maga a varázsa a kiszámíthatatlanságával és a túlcsorduló érzelmekkel. Amikor a papíron 2023-as, de 2024-re átkerült 24 csapatos, vasárnap zárult elefántcsontparti torna csoportbeosztását sorsolták, a FIFA világranglistájának alapján a legjobb nyolc csapat erősorrendje így nézett ki: Marokkó, Szenegál, Tunézia, Algéria, Egyiptom, Nigéria, Kamerun, Mali. S közülük hány jutott be a legjobb nyolcba: kettő, Nigéria és Mali. Tunézia és Algéria már a csoportkörben elvérzett, a legutóbbi vb meglepetéscsapata, a Katarban negyedik Marokkó a 16 között Nigériá­tól kapott ki 2-0-ra.

Elefántcsontpart csak kilencedik volt az erősorrendben, de házigazdaként az első kalapból sorsolták ki, éppen Nigéria, valamint Egyenlítői-Guinea és Bissau-Guinea mellé. Ám csak utóbbi ellenfelét tudta legyűrni (2-0), Nigériától (0-1), harmadik csoportmeccsén pedig Egyenlítői-Guineától is kikapott (0-4). Igen, az az Egyenlítői-Guinea, amelynek teljes keretét tízmillió euróra taksálja a Transfermarkt, tönkreverte a 335 millió eurós keretű Elefántokat. A találkozó után az egyik televíziós csatorna riportere semmit nem kérdezett az abidjani Alassane Ouattara-stadiont elhagyó szurkolóktól, csak a mikrofont tartotta feléjük, és döbbenetes anyag készült, a magukból teljesen kifordult, eltorzult arccal véleményt nyilvánítót hazai drukkerekről, köztük nőkről is.

Az elefántcsontparti válogatott nagy mázlival éppen csak, a negyedik legjobb csoportharmadikként továbbjutott, de amikor ez kiderült, Jean-Louis Gasset szövetségi kapitányt már kirúgták, és a segítője, Emerse Faé vette át az irányítást.

S hogy ki nyerte meg végül az Afrika-kupát? Természetesen Elefántcsontpart. Úgy, hogy Szenegál ellen a 86. percben lőtt büntetőgóllal mentette hosszabbításra a nyolcaddöntőt, s tizenegyesekkel nyerte meg a meccset. A negyeddöntőben Mali ellen a 90. percben egyenlített, a győztes gólt a 122. percben szerezte meg (2-1). Az elődöntő ezekhez képest sima ügy volt a Kongói DK ellen (1-0), a döntőben viszont fordítani kellett Nigéria ellen (2-1). A mindent eldöntő gólt a kongóiak ellen is betaláló Sébastien Haller, a Borussia Dortmund légiósa szerezte, akinél 2022 nyarán hererákot diagnosztizáltak, de tavaly januárban visszatérhetett a pályára.

Az Alassane Ouattara-­stadionban vasárnap a házigazda megkoronázása után hatalmas tűzijáték és össztánc zárta az Afrika-kupát egy meseszerű történet végére pontot téve. Amilyen csak Afrikában elképzelhető.