Telitalálat

Bódi Csaba

Nem érte a labda a hálót, de Adama Traore fejese után láthatóan bent volt a kapuban. Történt mindez a 90. percben. Lehetne akár találós kérdés is, melyik mérkőzésen szerzett ezzel a találattal három pontot a Ferencváros, mégsem dobjuk fel a labdát, azonnal megmondjuk. A válaszért nem kell sokáig visszamenni az időben, tavaly január 24-e a megfejtés, amikor az FTC őszről elhalasztott téli meccsen, már kvázi a tavaszi idény részeként, 2–1-e győzött Zalaegerszegen. A ZTE Arénában 5514 néző látta a Fradi-diadalt.

Arra már csak egy napot kell várni, hogy kiderüljön, kerek esztendő múltán mennyien tartják fontosnak a személyes jelenlétet a 2024-es év első NB I-es összecsapásán. Péntek este az MTK–Újpest párharc kínálja a nyitányt és adja meg az esélyt, hogy a drukkerek bizonyítsák: szerintük is emelkedett az OTP Bank Liga színvonala. Csányi Sándor MLSZ-elnök ugyanis az őszről szólva ezt mondta, kifejezve azon reményét, hogy a nézőszámok terén még bízik az előrelépésben. 

Ahogy a magyar fiatalok szerepeltetése, úgy a meccsek látogatottsága is lényegi kérdésnek számít az élvonalban,

 ahol aktívabbak a szurkolók a klubok közösségi felületein, mint a lelátói helyfoglalásban.

Előbbi nem baj, sőt, ám az igazi az lenne, ha a meccsnapi bevétel is növekedne, ehhez azonban el kellene „zarándokolni” a stadionba. Erre nyomban érkezhet a kontra: ha emelkedik a nívó, több lesz a néző. Az összefüggés kétségtelen, de nem kizárólagos jellegű. Ami tény – mi több, a modern korhoz igazodó alapvetés –, hogy a közelmúltbeli fejlesztések eredményeként korszerűsített vagy teljesen újjáépített létesítményekben már szívesebben osztoznak a közösségi élményben a hazai futball kedvelői. Ebből a szempontból prémiumkategóriás a magyar válogatott és a nemzetközi színtéren még érdekelt FTC. Rájuk nem sajnálja a pénzt és az időt a drukker. Legújabb példa erre a sok százezres jegyigénylés a németországi Eb-meccsekre, mint ahogy afelől sem lehet kétség, hogy az Olimpiakosz vendégeként két hét múlva esedékes Konferencialiga-odavágón is hallatják majd a hangjukat a Ferencváros-hívők.

A labdarúgás adta érzelmi töltetre vágyóknak azonban még ennyit sem kell várni. Elegendő visszanézni a múlt hétvégéről Kiprich József rotterdami köszöntését vagy a DVTK ultráit, akik a klub U7-es gyerkőceinek nyújtottak felejthetetlen élményt. Mindkettő telitalálat volt, ami nemhogy a hálóig, a szívekig jutott.