Tapasztalat és munka

2021.10.26. 14:02

Az elhelyezkedésben segítik a fiatalokat Baranyában

A fiatalok munkaerőpiaci elhelyezkedését támogató projekt tapasztalatairól tartott sajtótájékoztatót dr. Horváth Zoltán kormánymegbízott.

Mohay Réka

Az Ifjúsági Garancia Projekt Baranya megyében is sikeresen zajlik, eddig közel tízezer fiatal munkaerőpiacra való belépését támogatták a több mint 10 milliárdos forrásból. A program célja a 25 év alatti fiatalok támogatása a munkatapasztalathoz jutásban, elhelyezkedésben, valamint – ha szükséges – akár új, piacképes szakma megszerzésében. A projekt 2022. december végén zárul majd, így addig további támogatásokra lesz lehetőség.

Mint azt a kormánymegbízott elmondta, a munkaerőpiacon jelenleg is az alacsony iskolai végzettségűek, valamint az 50 év feletti és 25 év alatti álláskeresők vannak a legnehezebb helyzetben, ezért kiemelten fontos a támogatásuk. Hozzátette: a magyar munkaerőpiac szerencsére kilábalt a koronavírus-járvány okozta nehéz időszakból, ezt jól mutatja, hogy az országos munkanélküliségi ráta jelenleg 4 százalék alatt van.

Mivel a kedvezőbb munkaerőpiaci helyzetnek köszönhetően az aktív munkakeresők száma csökken, fontos a kereslet és a kínálat megfelelő összehangolása. Ezért november 17-én a Kormányhivatal állásbörzét tart, amelyre az egész megyéből várják az érdeklődőket.

A rendezvény keretében a térség nagyobb munkáltatóinak részvételével fórumot is szerveznek, hogy a foglalkoztatáspolitikai szakemberek közvetlenül is megismerjék a helyi vállalkozók igényeit, javaslatait.

Óvodák és bölcsődék épülnek

Az Ifjúsági Garancia program keretében elérhető képzések közül Baranyában az óvodai dajka képzés volt az egyik legnépszerűbb. Ehhez hozzájárult az is, hogy a megyei önkormányzat támogatásával számos bölcsődét és óvodát hoztak létre az ötszáz fő alatti kistelepüléseken is. A bolti eladó, a személyi- és vagyonőr, a raktáros, valamint a targoncavezető szakmák szintén kedveltek voltak. Jó hír, hogy a programból való kilépés után hat hónappal a foglalkoztatásban lévő résztvevők száma jóval meghaladta az eredetileg tervezett számot, azaz a személyre szabott segítségnek köszönhetően sok fiatal meg tudta tartani az állását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!