Közélet

2008.06.05. 07:51

Vízilóbébi született a Pécsi Állatkertben

Új látványossággal gyarapodott a pécsi állatkert: tegnap óta megnézhető a kifutóban a két hete született nílusi víziló. A „csöppség” mintegy ötven kiló, anyja elszántan védelmezi.

Nyaka Szabolcs

Amikor tavaly nyáron Ágnes, a lengyel víziló megérkezett a pécsi állatkertbe, Szatyor Miklós igazgató már utalt rá, szeretnék, ha a Bálinttal, a zoo korábbi vízilóhímjével kötött „házasság” sikeres lenne, azaz utód is születne. Erre mostanáig kellett csak várni, hiszen május 22-én meglátta a napvilágot a kis víziló. Mivel a nílusi vízilóvak vemhességi ideje nagyjából 240 nap, azaz 8 hónap, így könnyen kikalkulálható, hogy Ágnes és Bálint a találkozás után viszonylag hamar erősen megkedvelte egymást.

Szatyor Miklós, a pécsi állatkert igazgatója tegnap elmondta, természetesen tudtak arról, hogy Ágnes vemhes, várták is a szülést, az azonban mégis „titokban”, éjjel zajlott le, valószínűleg a medencében, s szerencsére problémamentesen. Hajnalban a gondozó vette észre, hogy eggyel több víziló van már a kifutóban.

Tegnaptól a nagyközönség is láthatja a „pöttömöt”, azonban az apát, Bálintot biztonsági okokból egy időre elzárva tartják, nehogy kárt tegyen az ötven kilós utódában. Ágnes azonban jó anyának bizonyult, gondoskodik és védelmezi borját. A táplálkozással sincs gond, a becslések szerint a kis víziló az elmúlt két hét alatt legalább 10–15 kilóval gyarapodott. Tegnap ottjártunkkor is többször lemerült a medencében anyjához egy kis cumizásra.

A kis vízilovat a minap sikerült megvizsgálni is a szakembereknek, így az már tudható, hogy hím állatról van szó. Neve még nincs, ebben a látogatók segítségét kérik. Szatyor Miklós elmondta, az biztos, hogy felnőve nem marad Pécsett, külföldi vagy akár magyar állatkertet keresnek neki.

Ez nem lesz könnyű, hiszen nílusi víziló például Magyarországon csupán két állatkertben van a pécsin kívül: Budapesten és Debrecenben. Éppen ezért a kis nílusi jószágok születése is különleges esemény, Szatyor Miklós szerint az elmúlt tíz évben erre hazánkban biztosan nem volt példa.

Neve még nincs

Egészséges, jól fejlődik, fiú, ám neve még nincs a pécsi park új lakójának. Az állatkert vezetősége arra kéri a látogatókat, ők adjanak nevet a kis hím vízilónak. A javaslatokat a [email protected] e-mail címre várják. A legjobbakat szavazásra bocsátják a zoo hivatalos weboldalán, és augusztus 17-én, azaz a pécsi állatkert napján hivatalosan is kihirdetik, hogyan nevezték el Pécs első újszülött bikaborját. A víziló bébi egyébként tegnap óta mindenki számára megtekinthető a 2007 májusában elkészült, tágas víziló medence-kifutóban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!