Közélet

2008.06.24. 06:05

Vádol és nyugdíjba vonul a híres pécsi szívsebész

Egy nem nyilvánosságra szánt, ám egy ismeretlen feladó által szerkesztőségünkhöz is eljutott levelében dr. Papp Lajos keményen bírálja a Pécsi Tudományegyetem vezetőit és a kormányzadtot. A szívsebész benyújtotta nyugdíjazási kérelmét.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Ismeretlen feladótól elektronikus küldemény érkezett lapunkhoz, benne egy levél, amelynek megfogalmazója dr. Papp Lajos szívsebész professzor, a Szívgyógyászati Klinika igazgatója, címzettje pedig Imhof Gábor, a Pécsi Tudományegyetem gazdasági főigazgatója. A hivatalos iratban a professzor keményen bírálja az egyetemi intézkedések sorát, s többek között a kormányzatot teszi felelőssé azért, amiért az universitas mérhetetlenül eladósodott. Lendületes írásában „vádpontokba” szedve sorolja fel a pécsi egyetemi vezetők, döntéshozók – általa vélt – mulasztásait, törvénysértéseit, illetve ezek negatív következményeit.

Mint arról korábban beszámoltunk, dr. Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója június közepétől a hónap végéig leállította a szívcentrumban az úgynevezett nem sürgősségi műtétek elvégzését. Dr. Papp Lajos bár nem értett egyet az intézkedéssel, nem óhajtotta kommentálni a döntést, és a tervezett műtétek halasztásáról haladéktalanul értesítette a betegeit. Mint akkor mondta: köti a fegyelem, miszerint az egyetem belső ügyeiről tilos nyilatkoznia. Annyit viszont előre jelzett, „rövidesen olyan helyzetbe kerül”, amely lehetővé teszi számára, hogy a pénzügyi megszorításokról és annak a betegeit érintő következményeiről nyilvánosan is elmondhassa a véleményét.

Tegnap kiderült, hogy Papp Lajos elindította a nyugdíjazási kérelmét azért, hogy „nyilatkozati szabadságát visszanyerje”. Kérdésünkre a szívsebész leszögezte: mivel betöltötte hatvanadik életévét, csupán állampolgári jogával él, ám az esemény bekövetkezéséig valóban nem nyilatkozik. Elismerte ugyanakkor, hogy a vádiratnak is beillő levelet valóban elküldte, ám furcsállta, hogy a négyoldalas feljegyzése nem csak az elsődlegesen címzett gazdasági főigazgatóhoz, hanem illetéktelen kezekbe is eljutott. „A levél tartalmát ugyan munkatársaim előtt ismertettem – mondta –, de senkit sem hatalmaztam, fel arra, hogy nyilvánosságra hozza.”

Imhof Gábor főigazgató elmondta, érdeklődésünk előtt mindössze fél órával vette kézbe a levelet, így nem érti, hogyan kerülhetett ki az egyetem berkeiből. Megtudtuk viszont, hogy előzetesen arra kért magyarázatot a szívgyógyászati klinika igazgatójától, hogy miért lépik át rendszeresen a gazdálkodási pénzügyi kereteket, ám Papp Lajos az ominózus válaszában erre nem adott magyarázatot.

Dr. Kollár Lajos, a Klinikai Központ főigazgatója nem látta a levelet, így nem is minősítette. Megismételte viszont a korábban mondottakat, miszerint a klinikákra vonatkozó idei gazdálkodási-pénzügyi előírások minden intézetvezetőre nézve, így a szívcentrum vezetőjére is egyaránt kötelező érvényűek.

A statisztikai adatok már bizonyítottak

Az 1999-ben alapított pécsi Szívgyógyászati Klinika fennállásának története során már bizonyította, hogy nélkülözhetetlen a régió egészségügye számára. A dr. Papp Lajos által vezetett intézmény mérföldkőnek számított a hazai, felszereltségét illetően pedig az európai szívgyógyászatban. Egy szekszárdi kardiológus csoport évek óta elemzi a szívinfarktust követő kórházi elhalálozásokat, strigulázza a régióban történteket. A kutatócsoport kimutatta, hogy miközben országosan évről-évre szinte azonos arányokat jelez a grafikon, addig Baranya, Tolna és Somogy megyében az elmúlt években ötven százalékkal csökkent a szívinfarktust követő elhalálozás. A csökkenés oka egyértelműen a szívcentrum létének köszönhető és annak, hogy a nap huszonnégy órájában fogadják Pécsett a régióból az infarktuson átesett, súlyos állapotban lévő betegeket. Ide kívánkozik Papp Lajos sűrűn hangoztatott véleménye is, miszerint „mi nem nyereségre törő gazdasági vállalkozás, hanem gyógyító intézmény vagyunk”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!