Közélet

2008.11.03. 18:22

Hajókat fogad a határkikötő

Elkészült az a kormányrendelet, amely vámúttá nyilvánította a mohácsi határkikötőhöz vezető folyószakaszt, így benépesülhetett a hivatalosan tizenhárom hónappal ezelőtt átadott létesítmény. A hatóságok birtokba vették a kikötőt: az elmúlt két nap alatt tíz hajó személyzetét és rakományát ellenőrizték.

M.B.

Amint arról beszámoltunk, az uniós pénzből épített, hárommilliárd forintba került, a nemzetközi közösség előírásának megfelelő mohácsi határkikötő megnyitásának elmaradását több érvvel is indokolták. A beruházást irányító állami hatóság képviselője januárban azt mondta, kiderült, hogy a kikötőt csatlakoztatni kellett az úgynevezett központi, számítógépes gerinchálózathoz. Ennek kiépítése februárra ugyan befejeződött, ám mégsem történt az üzemelést illetően változás.

Ezt azzal magyarázták, hogy az utolsó simítások mellett a használatba vételi engedélyek beszerzése is hátra volt. Végül újabb és újabb időpontok merültek fel, így tolódott egészen novemberre az építmény használatba vétele. Mindettől függetlenül a hajóforgalom zavartalan volt a vízi határon, a hatóságok a régi helyükön végezték az ellenőrzéseket.

Az Unió déli, vízi kapujánál egyébként tavaly mintegy négyezer hajó fordult meg, ezek közül több, mint hétszáz személyszállító jármű volt. A Duna-parti városban azt remélik, a kikötő üzembe helyezése lendíthet a környék gazdaságán is, azonban az igazi áttörést a közforgalmi kikötő megépítése hozhatja el. Utóbbi a tervek szerint hatmilliárd forintba kerül, a költségek várhatóan egyharmadát uniós forrásból teremthetik elő. A hiányzó pénzt a város, valamint vállalkozók adhatják össze.

Címkék#mohács

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!