Közélet

2008.11.06. 11:30

Bontják a Pécsi Planetáriumot

Csütörtökön reggel megkezdték a hetvenes években épült Pécsi Planetárium bontását. Az ingatlan nemrég új tulajdonoshoz került, de nem tudni, mi épül a csillagvizsgáló helyén.

(nl)

Kollégánk helyszíni jelenése szerint csütörtök reggel megjelentek a munkagépek az 1975-ben átadott épületnél és megkezdték a betonszerkezetek bontását. A terület sorsáról egyelőre nem áll rendelkezésre információ, de az biztos, hogy nem felújításról vagy átalakításról van szó, miután a Pécs-Baranyai TIT tulajdonában lévő ingatlant egy éve eladták.

A bama.hu úgy értesült, az új tulajdonos 80 millió forintért szerezte meg az ingatlant, amelynek fenntartása meghaladta a TIT lehetőségeit. A vételárról szóló információt a TIT később cáfolta, de más adatot nem közöltek.

Úgy tudjuk, a 31 éves épület üzemeltetése gazdaságtalan volt, a felújítás pedig hatalmas forrásokat igényelt volna, ezt a szervezet nem tudta vállalni, ezért évekkel ezelőtt leszerelték a műszereket és kiürítették az épületet.

[caption id="" align="aligncenter" width="500"] Ilyen volt: Planetárium Pécs belvárosa felett (fotó: PTE EHÖK)
[/caption]

A Pécsi Planetárium és csillagvizsgáló az ország első épített intézménye volt, amelyben a csillagos égbolt vetített képét lehetett bemutatni. A belváros feletti hegyoldalban kialakított épületnél csillagászati távcsöves megfigyeléseket is rendeztek, a planetárium kupolájában pedig vetített bemutatókat és tudományos előadások tartottak az 5100 csillag megjelenítésére képes műszer segítségével. A bemutatóterem ötven fős nézőtérrel működött.

Az épület állapota a nyolcvanas évek végére leromlott, egy beázás miatti elektromos tűzben részben ki is égett. 1998-ra felújították, és újra megnyitották. Még évekig üzemelt, egyebek közt itt rendezték meg 2004-ben a Plan4 nevű sci-fi találkozót. Röviddel ezután a planetárium újra bezárt.

A cikk a hirdetés után folytatódik!

Pécs 2010-es kultúrfővárosi évére készülve egy helyi civil kezdeményezés komoly szerepet szánt a planetáriumnak, itt rendezték volna meg a kibővitett és nemzetközivé tett sci-fi találkozót. A szervezőktől származó információ szerint 2009-ben mindenképpen meg kívánják rendezni az újabb találkozót, korábban egyeztettek is az új tulajdonossal a Planetárium esetleges használatáról.

A Pécsi Planetárium bezárása óta már csak három ilyen intézmény üzemel Magyarországon: Budapesten Kecskeméten és az Eszterházy Károly Főiskolán, Egerben.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!