Közélet

2009.11.19. 17:16

Forralt bor és kürtős kalács illata a Dóm téren

A Bazilika megtelik a kultúra jeles képviselőivel, a téren kézművesek kínálják portékáikat, hívogat a forralt bor és a kürtős kalács illata. Ez a Pécsi Advent.

DN

„Bár az előző évi csalódások miatt az idén nem kívántuk megszervezni a Pécsi Adventet, végül is örömmel tettünk eleget a köz akaratának – mondotta lapunknak Eckert Józsefné, a Pécsi Egyházmegye Rendezvényirodájának vezetője.

Tegyük hozzá, hogy az idén először a közbéke jegyében az adventi események során a vásározók is a Dóm téren kapnak árúsítási lehetőséget, és nem elkülönülve a Jókai téren. Így a kultúra és a gasztronómia találkozhat, együtt adva meg a várakozás idejének emelkedett hangulatát. Tegyük azért hozzá: jövőre alighanem a megújított Széchenyi térre kerül az adventi rendezvényközpont, amint azt előzetesen a városházán közölték.

Nos, Eckertné szerint az advent eddigi hétesztendős története során olyan sem fordult elő, hogy szereplők, résztvevők, a kisiskolásoktól a művészekig bezárólag mint-mind önként jelentkezzenek, hogy minden díjazás nélkül szívesen fellépnének, műsort adnának. Így aztán igencsak gyorsan összeállt a teljes műsornaptár. Ebben kiderül, hogy a látogatók megközelítően hetven ingyenes műsort láthatnak, hallgathatnak meg a Dómmúzeumban és a Székesegyházban mindamellett, hogy december 4. és 20. között idegenvezetők kalauzolásával ingyen tekinthető meg a Bazilika, az altemplom és kincstár.

A műsorfolyam december 4-én, pénteken 16 órakor a Stille Nacht című műsorral kezdődik a Bazilikában, és december 20-án, 19 órakor a Schola Cantorum Sopianaensis vegyeskar adventi koncertjével zárul.

A rendezvényiroda munkatársai bíznak abban, hogy sok gyerekes család látogat el a Dóm térre, ahol ismét megtekinthető lesz az egyedülállóan természetes anyagokból készült embernagyságú betlehem, mely tervek szerint január 2-ig lesz látható majd. Másrészt a gazdasági válság okozta nehézségek miatt szeretnék, ha a karitatív szervezetek is élnének az advent adta lehetőségekkel és a rászorulók számára gyűjtéseket szerveznének. Hiszen az advent és a karácsony célja mások segítése és az örömszerzés, mert változatlanul jobb adni, mint kapni.

A mottó ma sem változott: „E rendezvénysorozattal nem csak a Bazilikát és annak terét akarjuk megnyitni, hanem az emberi szíveket is, melyek kell, hogy békességet és szeretetet sugározzanak minden jóakaratú és jó szándékú ember felé, hogy a jó jobbá, a rossz pedig jóvá válhasson.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!