Közélet

2015.09.05. 17:42

Elfogyott a magyar dinnye, csak olasz kapható

A sárgadinnye még kitart, de már ennek a szezonja is közeledik a végéhez, így aki még hazai dinnyét szeretne fogyasztani, addig vegyen, amíg kapható.

Hajdu Zsolt

Valóságos varázsszónak számított a „dinnye” a napokban a pécsi vásárcsarnokban, mert aki meghallotta, hogy erről beszélgetünk, máris azt kérdezte, hol kapható még. A csarnokban reggel mutatóban még volt néhány görögdinnye, amit a közelben termeltek, de a kora délutáni órákra már az összes elfogyott. Hiába keresték a vásárlók, hiába lenne továbbra is nagy igény az idei nyár slágergyümölcsére, már csak az Olaszországból behozott dinnyék kaphatók. Ezek is szépek és mutatósak, azonban már kétszáz forintért mérik kilóját. Hiába, a szállítás sokba kerül.

– Néhány évvel ezelőtt volt már hasonlóra példa, hogy szeptember első napjaira elfogyott a hazai dinnye – mondja Szín József, aki nemcsak értékesíti, de termeli is a dinnyét. – Viszont arra is emlékszem, amikor október 6-án még árultuk a frissen szedett termést, de nem nagyon volt keletje. Idén nagyon jó volt a szezon, a kánikulában vitték a dinnyét, mint a cukrot, volt olyan, hogy egy nap többször is fordultam a furgonnal.

A kánikula felgyorsította az érési folyamatot, ez abból a szempontból kedvező volt, hogy így legalább kiszolgálták a megnövekedett keresletet, viszont hamarabb leérett és korábban elfogyott a dinnye. Ugyanakkor több termelő is arra panaszkodott, hogy a forróságban és a déli napsütésben valósággal megfőttek a dinnyék a földeken, így a termés egy része odaveszett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!