Közélet

2015.10.08. 14:47

Visszakerült a horvátokhoz a "fogságba" esett vonat

Szeptember 18-ától Magyarbólyban vesztegelt az a horvát vonat, ami az első migránsokat hozta Baranyába. Ma visszakerült a horvátokhoz.

zsj

Amint korábban megírtuk, szeptember 18-án az első migránsokkal érkező vonatot Magyarbólyban a magyar rendőrség lefoglalta, az ok: tiltott határátlépés volt. A magyar államhatárt átlépő vonat mozdonyvezetőjét és annak személyzetét a rendőrök előállították, a szerelvényt Magyarország területére bekísérő - szolgálati lőfegyverrel nem rendelkező - horvát rendőröket igazoltatták, majd visszakísérték a horvát államhatárig.

(A nol.hu videója szerint a magyarok kérték a horvát rendőröket, hogy jöjjenek be az országba.)

Csütörtök délután egy rövid közlemény jelent meg a police.hu honlapon, ahol a következő olvasható:
"A Magyarbólynál 2015. szeptember 18-án történt rendőri intézkedéssel érintett illegális bevándorlókat szállító vonat a mai napon visszaadásra került a horvát vasúttársaság részére - olvasható a police.hu honlapon."

A napokban a vecernji.hr horvát lap is foglalkozott a "lefoglalt" vonattal, mint a cikkből kiderül, a horvát államot naponta 1000 eurós veszteség éri, mert a mozdony és 10 szerelvénye Magyarországon vesztegel.

Hétfőn kerestük az ORFK-t az üggyel kapcsolatban, hogy mikor engedik vissza a szerelvényt, mivel zárult az ügy, ám a mai napig nem érkezett válasz rá (csak a fenti rövidke közlemény - a szerk.). A Zsaru Magazinnak Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány az üggyel kapcsolatban nyilatkozott:

"A horvátországi Pélmonostor állomásról a magyarországi Magyarbóly állomásra érkező horvát vonatszerelvénynek nem volt engedélye behaladni Magyarország területére, magyar területen a MÁV biztosítóberendezéseinek tilos jelzése ellenére közlekedett. Kétségtelenül megvalósult a vasúti közlekedés veszélyeztetésének bűntette - közölte.

- A vonaton 1059 fő illegális bevándorló tartózkodott, őket 36 egyenruhás horvát rendőr kísérte. Utasításomra a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője ellenőriztette, hogy a horvát rendőröknél van-e szolgálati lőfegyver. A rendőri ellenőrzés alkalmával a horvát rendőröknél szolgálati lőfegyver nem volt. A történtekről szeptember 18-án írásos jelentést terjesztett fel hozzám a megyei rendőrfőkapitány".

Címkék#Magyarbóly

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!