Közélet

2016.09.20. 13:02

Hirtelen megnőtt a megbetegedések száma

A torokfájástól a teljes kidőlésig terjedő állapotokkal jelentkezik mind több beteg a háziorvosoknál, a fertőzések hátterében az iskolakezdés állhat.

Nógrádi László

Még mindig szaporodó számban jelentkeznek a betegek a rendelőkben, pedig már a múlt hét elején kezdődött egy járványszerű megbetegedés-sorozat, amely jellemzően felsőlégúti tünetekkel lepi meg a gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Sokan panaszkodnak erős, kitartó torokfájásra, de láz, fejfájás, és tüsszögős-köhögős állapotok is jelentkeztek nagyobb számban az elmúlt napokban.

A Dunántúli Napló által megkérdezett háziorvosok szerint még hányásos, hasmenéses problémákkal is fordultak hozzájuk az átlagos hetekben megszokottnál jóval többen, amiből arra lehet következtetni, hogy többféle kórokozó is randalírozhat mostanában.
Bár a szeptember eddig kellemesebb arcát mutatta, a napközbeni nyári meleghez éjjel és reggelente kifejezetten hűvös idő társult, ez kedvezhetett a kórokozók fertőzőképességének - vélekedtek a családorvosok. A másik fontos szempont, hogy az elmúlt hetekben mindenki visszatért az iskolákba és a munkahelyekre, így a sűrűbb közösségekben "kicserélődhettek" a vírusok, illetve kialakulhattak új, hatékonyabban fertőző variánsok is.

Több iskolában is tapasztalták már, hogy megfogyatkoztak az osztálylétszámok, a vírusos fertőzések esetén nem is érdemes visszatérni a közösségbe, míg ki nem heverik a betegek a tüneteket. A szakértők szerint az egyelőre felszálló ágban levő vírusos időszak egyébként minden szeptemberben megjelenik súlyosabb vagy enyhébb formában, az idei talán a tünetek változatosságában lehet különleges. Az egészségügyben rendkívüli intézkedéseket egyelőre nem tett szükségessé a helyzet.
Hogy meddig tart maga a betegség, az egyénenként változó, ha csak a sima fertőzéssel kell megküzdenie a szervezetnek, az 4-5 nap alatt lefuthat, de van aki egy hétnél tovább is küszködhet. A minijárvány lecsengése ennek tükrében akár 2-3 hétig is elhúzódhat, addig a fertőzésekre fogékonyak legyenek óvatosabbak.

A tüneti kezelés általában elég

A családorvosok a mostanában nagyobb tömegben jelentkező vírusos megbetegedéseknél a tüneteket tudják csillapítani, esetleg a magas láz esetén lehet érdemben beavatkozni. Antibiotikumos kezelésnek akkor lehet értelme, ha szövődményként például tüdőgyulladás, arcüreggyulladás vagy más, bakteriális eredetű felülfertőződés miatt romlik a beteg állapota.

Bár a nyár lehetőséget biztosított a szervezet friss gyümölccsel, zöldséggel és napfénnyel való általános felkészítésének, az orvosok továbbra is azt tanácsolják, hogy kövessünk egészséges étrendet, mert a télen érkező, akár sokkal komolyabb vírusokkal jelentkező fertőzések ellen az immunrendszer karbantartása lehet az igazi magoldás. A lehetőleg a szabadban végzett testmozgás is fontos, ez amellett, hogy általánosan erősít fizikailag, segít a testünknek fokozatosan hozzászokni a barátságtalanabb időjáráshoz is.

Nem sál kell, hanem kézmosás

A vírusos megbetegedéseknek a megfázáshoz kevesebb köze van, mint az általános személyes higiéniához. Persze fontos, hogy a hűvösebb napszakokban is kellően felöltözzünk, de napközben sokkal többet tehetünk az egészségünkért, ha betartunk néhány szabályt. A legfontosabb az lenne, hogy aki beteg, már ne menjen sok ember közé – a munka és az iskola is megvár.

Aki tüsszög vagy köhög, reflexszerűen tartja a kezét a szája elé, pedig jobban tenné, ha zsebkendőt használna, ennek híján még a könyökhajlat is jobb. A kézről ugyanis a kórokozókban gazdag váladékok könnyen terjednek a kilinccsel, telefonnal, villanykapcsolóval és hasonlókkal.
A gyakoribb és alaposabb kézmosás is elengedhetetlen ilyenkor. Emellett ne nyúljunk a szemünkhöz és a szánkhoz, mert így könnyen bevihetjük a kórokozókat a szervezetünkbe.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!