Közélet

2016.11.20. 15:06

Tejfogak veszélyben: kiterjesztenék a vizsgálati korosztályt

A hároméves kor alatti gyermekek kötelező, rendszeres fogászati szűrésének bevezetését szorgalmazza a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság.

Fülöp Zoltán

A napokban a Magyar Gyermekfogászati és Fogszabályozási Társaság szervezésében Pécsett tartották a VII. Tóth Pál Vándorgyűlést, amely a fogszabályozással és gyermekfogászattal foglalkozó orvosok nagy hagyományokkal rendelkező kongresszusa. A rendezvény ugyan elsősorban a fogorvosi szakmának szól, ám egy fontos bejelentést mostanra tartogattak: a gyermekfogorvosok azt szeretnék, ha egyre több korcsoport fogászati szűrése része lenne a gyermekek védelmét szolgáló programoknak, kontrollvizsgálatoknak – egészen konkrétan úgy, hogy a vizsgálatokat a bölcsődésekre is kiterjesztenék.

Szántó Ildikó, a Pécsi Tudományegyetem gyermek és ifjúsági fogászati tanszékének vezetője ennek kapcsán az MTI-nek azt mondta: tapasztalataik szerint a három év alatti gyermekeknek jelenleg mintegy fele szorulna fogászati kezelésre, és azok között, akik ebben a korban fogorvoshoz kerülnek, gyakran súlyos fogászati betegségre derül fény. Sőt: egyáltalán nem számít extrém helyzetnek, hogy a gyermeket – éppen azért, mert már „lecsúszott” a könnyen kezelhetőség periódusáról, végül kórházban, altatásban kell ellátni.

Szántó Ildikó hozzátette: a problémák hátterében a szülők információhiánya, s emiatt a gyermek nem megfelelő fogápolása és táplálása, táplálkozása áll. A pécsi orvos felhívta a figyelmet arra, hogy sokan még mindig azt gondolják, a tejfogakat nem kell kezelni, mert úgyis kihullanak. Csakhogy ennek súlyos következményei lehetnek, mert a szuvasodást okozó baktériumok nagyszámú jelenléte veszélyt jelent a később előtörő maradó fogak épségére is.



A gyermekfogászat által alkalmazott gyógyítási módszerek részben eltérnek a felnőttek fogászati kórképeinek gyógyításától, mivel a gyermekkori fogazat is különbözik a felnőttkoriétól. Az ugyanakkor közös pont, hogy a gyermekek egészséges fogazatának megőrzésénél az alapvető szempont – csakúgy, mint a felnőttek fogazatánál – a megelőzés. Igen fontos ezért, hogy a gyermek rendszeresen mossa fogát, olyan korai gyermekkorban, ahogy csak arra képes.
Magyarországon a 12 éves gyermekeknek átlagosan három-négy lyukas foguk van, ami európai összehasonlításban kedvezőtlennek mondható. Ugyanakkor ezen is sokat lehetne javítani, ha a szülők időben megtudnák, hogy a gyermekek fogait milyen időközönként, milyen eszközökkel, anyagokkal kell ápolniuk, s milyen ételeket fogyasszanak, illetve lehetőleg kerüljenek. A megelőzés fontos módja lenne a rendszeres szűrés, amit a három év alatti gyermekeknél egyéves kortól legalább félévenként indokoltnak tartanak, ahogy ez számos országban már bevett gyakorlat.

Címkék#Pécs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!