Közélet

2013.06.10. 14:38

Egy centi híján 9 méteres a Duna Mohácsnál

A katasztrófavédelem legfrissebb sajtótájékoztatója.

bama.hu

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint, Baranya megyében kis valószínűséggel kialakulhat heves zivatar, károkozó szél, vagy nagy méretű jég kíséretében. Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

A megyében jelenleg narancs (II. fokú) riasztás van érvényben.

Hidrológiai előrejelzés:

A Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság területén, védvonalain, Dunaszekcsőn előre láthatóan a hét közepén csütörtökön várható a tetőzés 975 ± 15 cm körüli értékkel (az itt észlelt legnagyobb vízállás 992 cm volt 1965-ben).

Mohácson előreláthatóan június 13-án tetőzik a folyó 965 ± 15 cm körüli értékkel (LNV 984 cm 1965). A Dél-dunántúli Vízügyi igazgatóság védelmi szakaszán II. fokú a készültség. Az Alsó-Duna- Völgyi Vízügyi Igazgatóság területén (Duna balpart) ma 6:00-tól III. fokú árvízvédelmi készültség van.
 
A várható vízállások a következő 6 napban a Mohácsi vízmércén:

Védekezési munkálatok:

Jelenleg (2013.06.10. 14:00) Mohácsnál 899 cm, Dunaszekcsőn 915 cm a vízállás.

Dunaszekcső település (nyílt ártér):

Dunaszekcső településen napi 120-130 fővel, (katasztrófavédelem, Mecsek Mentőcsoport, önkéntesek, közmunkások, helyi lakosok, humanitárius szervezetek) látták el az árvízi védekezési feladatokat, a mai napon 160 fővel védekeznek. Eddig 45500 darab homokzsákot raktak le 1100m3 homok felhasználásával. A településen 1,4 km hosszan kell védekezni, amelyből 150m földgát kialakítását 4 teherautó föld felhasználásával 3 homlokrakodó végezte el. Lánka-pataknál a csatorna-torkolat elzárása történt meg, mintegy 300m3 föld felhasználásával. A mentett oldalon az árvízi jelenségek (szivárgások) megjelentek. A további védekezési munkálatokhoz a szükséges számú szivattyút biztosítottuk.

A mai napon kb. 10000 darab homokzsákot terveznek beépíteni, így ma a védművek kiépítése befejeződik. A Széchenyi utca végét, és a kompkikötőt zárják le homokzsákokkal, valamint a betongyárnál 2 soros homokzsák gátat alakítanak ki 150 méter hosszan. A megalakított figyelő szolgálat folyamatosan ellenőrzi az árvízi jelenségeket. A védmű kiépítettségi szintje a dunaszekcsői vízmérce szerint 1 szakasz kivételével elérte az 1000 cm-et, amelyet ma az előrejelzésekhez igazodva tovább fognak emelni.

Bár település:

Befejeződtek a megelőző védekezési munkák Bár településen is. Az ideiglenes 400m hosszan kialakított védmű a prognosztizált vízszintnek megfelelően kialakításra került 11000 darab homokzsák és 160m 3 homok felhasználásával. A védekezési munkákban első nap 25 fő, második nap 120 fő, míg harmadik nap 80 fő vett részt.

A településen a továbbiakban figyelőszolgálat működik, amelynek az az alapvető feladata, hogy egy esetleges árvízi jelenséget időben észleljen (pl.: víz átszivárgás, buzgár kialakulás), s a tapasztaltaknak megfelelően a szükséges beavatkozások a lehető legkorábban megtörténjenek.

Jelenleg 5 fő polgárőr lát el figyelőszolgálatot váltásban, továbbá készenlétben van a községben 2 darab traktor utánfutóval és 15 fő az esetlegesen szükséges azonnali beavatkozás megkezdése céljából.

Mohács település:

A mohácsi 05.01. számú árvízvédelmi töltéssel rendelkező szakaszon II. fokú készültségnek megfelelően figyelőszolgálat működik. A kompkikötő árvízvédelmi falában lévő nyílás elzárása megtörtént. A mai napon lezárják a Sokac-révnél és a csónakháznál található támfalban lévő átjárókat is.

A töltésen kívüli mélyebb területeken a fakadóvizek megjelentek, melyek növekedési intenzitását folyamatosan figyeljük.

A DDVIZIG Mohácson az árvízvédelmi központ mellett 06.10. 06:00 órától árvízvédelmi zsák töltő helyet jelölt ki.

Újmohács településrész:

Az árvízi jelenségek miatt (fakadó vizek) jelenleg 160 fő folytat előkészületi munkálatokat a Duna balparti részén.

Homorúd, Kölked települések:

Homorúd és Kölked településeken jelenleg nem folyik védekezés.

Közlekedés:

A Nemzeti Közlekedési Hatóság a Duna baranyai szakarára is hajózási tilalmat rendelt el, így a mohácsi határkikötő lezárásra került. Közúti közlekedésben korlátozás nincs elrendelve.

Kitelepítés:

Újmohács településen, a porondi részen, lábon álló ártéri nyaralókat a katasztrófavédelem, a vízügy, és a vízi rendészet emberei vizsgálták, az ott tartózkodókat az ingatlanok elhagyására szólítottak fel, közülük 1 főnek az önkormányzat részéről ideiglenesen lakást biztosítottak. A terület ellenőrzését a szakember délelőtt ismét végrehajtották, ennek eredményeként 9 főt szállítottak Mohácsra.

Baranya megyében az árvíz miatt kitelepítés esetén a megfelelő eszközök, erőforrások rendelkezésre állnak.

Befogadó helyek:

A Katasztrófavédelem Lánycsók településen a mai napon 100 fő befogadására alkalmas befogadó helyet alakít ki, és további 200 fő fogadására készül fel.

Lakosságtájékoztatás:

A helyi lakosokat a helyben szokásos módon, illetve szórólapokkal tájékoztattuk az elvárható magatartási szabályokról. Az önkénteseket a Katasztrófavédelem az elektronikus média, illetve a Baranya Rádión keresztül tájékoztatta a segítségnyújtás lehetőségéről.

Segítségnyújtás:

Baranya megyébe tegnap 36 tűzoltó érkezett Veszprém-, Somogy-, Békés-, Csongrád megyéből, akik Dunaszekcsőn látnak el védekezési munkát. A Mecsek Mentőcsoport a mai naptól Dunaszekcsőn segíti a védekezést.

Az árvízi munkálatokra jelentkezett önkéntesek száma megyei szinten meghaladja a 400 főt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!