Hírek

2005.05.10. 00:00

Arénától a ligetig

Ma is érdemes végighajtani a főváros egykori kedvelt kocsikorzóján, a XIV. kerületi Stefánián. A fákkal övezett utca egyik felét sportlétesítmények, másik részét impozáns villák uralják.

Kiss G.–Lázin M. A.

[caption id="" align="alignleft" width="183"] A gyermekes családok az első tavaszi napsugarakkal együtt vették birtokba a népszerű Stefánia utat
[/caption]Vegyes képet mutat a zuglói Stefánia út. A Hungária körút felől a főváros legnagyobb sportlétesítményei fogadják az erre járókat. Itt még nyoma sincs a klaszszicista követségi épületeknek. Az egész környék hangulatát meghatározó építmények közül egyedül a Budapest Sportaréna emlékeztet a 21. századra.

A Népstadion, mai nevén Puskás Ferenc Stadion, ötvenegy éve őrzi jelenlegi arculatát. Átalakításáról évek óta beszélnek, de a zajos építkezés miatt még hosszú ideig nem kell aggódniuk az itt élőknek. A szemközti oldalon négy–öt emeletes lakóházak bújnak meg a lombok mögött. Itt már egy-egy hangulatos söröző is felbukkan. A Tücsök sörkert 1947 óta fogadja a habos nedűre szomjazókat. A faberakásos helyiségben egy sörcsapokból és sörpisztolyokból álló kiállítást is megtekinthetünk.

A Stefánia út képe igazán az Egressy út kereszteződésétől változik meg. Innen már jól látni a Magyar Állami Földtani Intézetet. Az szecessziós stílusú épületet Lechner Ödön tervei nyomán emelték. Nem messze található a Thököly Étterem, mely élő cigányzenével csalogatja vendégeit. Az étlapon hal- és vadételek is szerepelnek, igaz, a különlegességekért jó mélyen a pénztárcába kell nyúlni. A fogas kárpáti módra 2800, az őzgerinc Cumberland-mártással 3100 forintot kóstál.

A díszes kovácsoltvas kapuk mögött impozáns villák tekintenek a sétálókra. Többükben külképviseletek rendezkedtek be. Itt található az olasz, a lengyel, a svájci, az ukrán és a líbiai követség is. A kamerákkal védett épületekkel szemben áll a Stefánia Palota, mely évek óta gálarendezvényeknek, találkozóknak ad otthont. A két szintje összesen hatszáz vendég kiszolgálására alkalmas. A mellette lévő Honvéd Művelődési Házban működött korábban a Fiatalok Színháza. Goór Nagy Mária növendékei helyett most különböző rendezvények, koncertek szórakoztatják a nagyérdeműt. Az utóbbi időben a rádiókabaré adásait is ezen a helyen rögzítik.

Az éber szemű sétáló egyébként sok érdekes apróságot is találhat errefelé. Így például itt áll az exszovjet Aeroflot légitársaság vendégháza. De a széles közlekedési folyosón kapott helyet egykor a Német Szövetségi Köztársaság követsége is. A ház amúgy ma üresen áll. Az utcában hétvégente elviselhető a forgalom, bár autóból így sincs hiány. A parkoló gépjárművek mindkét oldalt birtokba vették. A járdaszélek emiatt több helyen töredezettek, süllyedtek. – A házunk legfelső emeletéről az egész stadiont belátni – mondja Szabó Tihamér (60). – Innen néztük szüleimmel az 1954-es magyar–angolt. Akkoriban még rengetegen jártak ki a meccsekre.

Az utóbbi időben csak koncerteken telnek meg a lelátók. Akkor a Stefánián megáll az élet. Még a buszmegállókat is elfoglalják. Egyszerűen nem lehet tőlük hazajutni. A dübörgő zene miatt remegnek az ablakok, a megvilágítás miatt fényárban úszik minden. Ilyenkor egyáltalán nem jó itt élni. A hangzavar miatt gyakran a riasztók is bekapcsolnak.

Itt korzóztak

A Stefánia az Andrássy út folytatásaként az 1800-as évek végén épült ki a Régi Lóversenytérig. A széles, platánfákkal szegélyezett közlekedési folyosó adott otthont az első világháború előtt a felső tízezer kocsikorzójának. Az elegáns sétány nevét 1946-ban Vorosilov, majd 1962-től Népstadion útra változtatták. Régi-új jelét tizenöt évvel ezelőtt kapta vissza.

Címkék#Mi utcánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!