Közélet

2007.01.03. 10:00

Tél közepén virágzik a hunyor

Baranya | Az enyhe tél a fűtési idény öröme. Ám a természet visszavághat: ha nincs hideg, akkor a növényi kártevő és a kullancs is több lehet.

Kozma Ferenc (Dunántúli Napló)

Az elkövetkező héten a megyénkben továbbra is szokatlanul enyhe marad az időjárás. Jelzésértékű, hogy Magyarország északi vidékein virágzik a japánbirs, beindult a gaz, s amint azt Bodó János, a Duna-Dráva Nemzeti Park munkatársa elmondta, virágot bontott a Mecseken az illatos hunyor és a kankalin is.

Országosan a sokéves átlag fölött várható még egy ideig a hőmérséklet: napközben +7 és + 12 Celsius fok körül. Így a csütörtökön érkező csapadék inkább eső formájában hullhat. Ezután átmenetileg megnyugszik időjárásunk, kisüthet a nap, vasárnapra virradó éjszaka azonban újabb csapadékzóna várható, újabb esővel. A hó sehol.

A szűkszavú és hivatalos időjárási előrejelzést Dávid Mihály nyíregyházi magán-meteorológus azzal toldotta meg, hogy számításai szerint január második felében kapunk kissé a télből, s inkább 20-a után lesz egy tíznapos időszak, amelyben nemcsak a magas hegyekben, hanem a lapályon is láthatunk havat. Aztán „leszerelhetjük az autókról a téli gumikat”.

Ugyanezt a Dávid Mihály féle naptárt nézegeti szomorúan Tóth Béla, a Baranya Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Szolgálat biológusa is. Szerinte ha bejön az enyhe február, megbolondul a természet. A következmény: a kertészetekben, szőlőkben katasztrofális károk várhatók, hiszen ha beindul a vegetáció, mind a márciusi, mind pedig az áprilisi fagyok 40-60 százalékkal csökkenthetik a termést.
Oda lesz a kajszi, megsínyli az enyhe telet a szőlő, a többi gyümölcs. A szakember egyébként egy érdekes tényre is felhívta a figyelmet: a földben áttelelő növényi kártevők, például a cserebogarak is megéreztek valamit a várható időjárásból. Míg korábban 50-60 centi mélyen húzták ki a telet, most alig 20-30 centire a föld alatt várják a tavaszt.

az időjós már a nyárra gondol

Harmincöt éve készíti prognózisait Dávid Mihály, aki mint mondta, igyekszik minél pontosabb előrejelzést készíteni, ám nem mindig sikerül. Sikereinek „bizonyítéka”, hogy az elmúlt néhány hónapot telibe találta.

A szakember úgy mondja, hogy az idén várható átlagos nyárban július 7-től 20-ig, majd pedig július 25-től augusztus 10-ig lesz igazán melegünk. Így érdemes a szabadsággal kalkulálni.

A szakember úgy mondja, hogy az idén várható átlagos nyárban július 7-től 20-ig, majd pedig július 25-től augusztus 10-ig lesz igazán melegünk. Így érdemes a szabadsággal kalkulálni. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!