Hírek

2007.02.24. 08:56

Sok gazdája van az „elkúrtuk” dossziénak

Egyre biztosabbnak látszik, hogy az öt évvel ezelőtti móri vérengzés ügye a rendőrség, ügyészség, bíróság „elkúrtuk” (nem kicsit, nagyon) dossziéjába kerül majd be. Tévedések voltak és lesznek is. Gond csak akkor van, ha senki sincs észnél, ha egy folyamat valamennyi szereplője hibázik.

Stanga István

Hogy világszerte hányan is ülnek a börtönökben ártatlanul, arról csak becsléseink lehetnek. Érthető, hiszen mely ország rendőrsége, igazságszolgáltatása dicsekszik szívesen a saját melléfogásaival. A móri ügyben oly sokszor és oly magabiztosan nyilatkozó rendőrök most jobbára hallgatnak. Ezt teszi a vádhatóság is, a bíróság is. Miközben egyre biztosabb: nem az igazi tettesek vannak rács mögött az öt évvel ezelőtti vérengzés kapcsán.

 Emlékezzünk csak... A magyar kriminalisztika története talán legbrutálisabb bűncselekményét felderíteni igyekvő rendőrök Stan és Pan kivételével szinte minden párost megneveztek lehetséges tettesként. Még véget sem ért a helyszínelés, amikor már keresni kezdték Farkas Róbertet és Horváth Szilárdot, majd a egészen a közelmúltig kitartottak a Kaiser-Hajdú ketős mellett. Most, fél évtized után, végre remény van arra, hogy az igazi duót juttassák rács mögé.

 Mellesleg Kaiserék még szerencsések is, hiszen viszonylag hamar tisztázódhat a szerepük. Voltak, akik ennél jobban megfizették a pancser munka árát. Az elbaltázott esetek között itt van mindjárt a Burka testvérpár ügye. Az ártatlanul leült hét évet vajon meg lehet-e fizetni 45 millióval? S visszaadhatja-e valaki Pusoma Dénesnek az életét? A roma férfit gyilkosság miatt ítélték el, s már javában töltötte büntetését, amikor kiderült: az idős asszonyt nem ő ölte meg. Noha szabadon engedték, rövidesen felakasztotta magát.

Ismertem egy Kirják nevű embert is. Szülővárosomban, Martfűn élt, s

"Inkább eggyel több bűnös szabadlábon, mint eggyel több ártatlan a börtönben"

mint ott szinte mindenki, a Tisza Cipőgyárban dolgozott. Ő arról volt híres, hogy az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején hosszú éveket ült ártatlanul. Nők megölésével és megerőszakolásával vádolták meg és ítéltk el. S még akkor sem engedték el, amikor a gyilkosságsorozat folytatódott. Később meglett a valódi elkövető, fel is akasztották. Martfűn azt beszélték, Kirják kapott százezer forintot. Tizenegy évért.

A Heves megyei Karácsondon három évtizeddel ezelőtti, nyereségvágyból elkövetett kettős gyilkosság ügyével is foglalkoztam. A párját ritkító per folyamán a vádlottat, Ebneth Simont háromszor ítélték halálra, de az ítéletet mindannyiszor hatályon kívül helyezték. Negyedik nekifutásra felmentették. Ártatlan volt-e vagy sem, máig nem tudni. A kötéltől mindenesetre csak lépések választották el.

Mivel a halálbüntetést idehaza is eltöröltük, Kaiseréket a bitófa nem fenyegette. Meg másokat sem, akik esetleg rosszkor voltak rossz helyen. Amúgy meg nem az a baj, hogy rendőri-ügyészi-bírói munkának is megvannak a maguk „orvosi műhibái”. Ez benne van a pakliban. De jó lenne tudni, hogy egy súlyos melléfogás nem fut végig akadálytalanul a rendszeren. A korrekció legkisebb esélye nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!