Közélet

2007.03.23. 16:20

Feltámadt a jazzfesztivál

Pécs | Hagyományteremtő jelleggel, fiatal és befutott bandák meghívásával, legendás magyar muzsikusok és világsztárok vendéglátásával egy héten át tombol a dzsessz a városban.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló)

Volt idő, amikor a zenerajongók körében Debrecen, Nagykanizsa, Miskolc és Pécs az ország legkedveltebb városainak számított a jazzfesztiváljai révén. Nos, az idén a baranyai megyeszékhely megpróbálja visszaszerezni régi nimbuszát, miután a tavaszi rendezvénysorozatban hosszú szünet után egy kétnapos jazzfesztivált (március 23-24.) is beiktattak.
Úgy kerek a történet, ha hozzászámítjuk a Magyar Jazz Quartet szerdai fellépését is. Nevezhetjük őket a honi Weather Reportnak is, hiszen a J. Zawinul, J. Pastorius, W. Shorter felállású világhírű banda mintájára azonos hangszeres összetételben született meg a nyolcvanas években a magyar dzsesszélet krémjéből (Szakcsi Lakatos Bélával, Vasvári Pállal, Csepregi Gyulával, a doboknál pedig Jávori Vilmossal).
A kvartett most újra összeállt, és a közelmúltban az életből távozó dobos helyére a pécsi Szende Gábort igazolták le, így indították egy szuperbulival a reneszánszát élő pécsi jazznapokat.

A fesztivál valójában pénteken kezdődik a ZeneParkban, a koronát viszont a március 27-i Al Di Meola gitárkoncert jelenti a sorozatban – a világ egyik legjobb gitárosa tíz év után tehát újra hallható a PTE aulában –, és marad még április 5-re is egy érdekesség, a cimbalomművész Lukács Miklós kvintettjének indiai és balkán zenére épülő etnodzsessz fellépése.

Nézzük a program gerincét, a kétnapos jazzfesztivált. Péntek este a külföldieké a főszerep, méghozzá oly módon, hogy a folk, a világzene és a kortárs muzsika is beépül a koncertekbe. A skót Colin McAllister gitáros és a kanadai származású, de többnyire Hollandiában tevékenykedő vibrafonos Morris Spalter nyitja meg a találkozót. Utóbbiról tudni kell, hogy a kortárs zene egyik legjelesebb művelője.
Ezt követően a népdalénekes Szalóky Ágnes folkjazz formációja hazai vizekre viszi az improvizatív zene kedvelőit, és a magyaros betétekre garancia Dresch Mihály szaxofonjátéka is.
Majd újra egy oldalág a világzene következik Lantos Zoltán dzsesszhegedűs Mirrorworld nevű nemzetközi csapatával (finn és indiai taggal).

Magyar nappal, kísérletező fiatalokkal zárul szombaton a fesztivál. Jazz standardoktól halad új irányok felé a nagykanizsai Jazzlectic együttes, miként később a pécsi Szabó Dániel is. A mi fiunk, legutóbb a párizsi nemzetközi jazzzongorista versenyen aratott diadalt, s most Bacsó Kristóf szaxofonossal mutat újdonságokat. A záróműsort a Babos Projekt rockos hangvételű lemezbemutatója jelenti, és az egyik legjobb hazai dzsesszgitáros az egyedüli kakukktojás a kísérletező fiatalok megjelölésben, miután az ő bandája is csupa fiatal muzsikusból áll.

Mészáros B. Endre (Dunántúli Napló) -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!