2007.04.14. 10:58
Egészséges táplálkozás, egészséges kisbaba
Örökzöld téma: mennyit egyen a várandós asszony? Régi tévedés, hogy kettő helyett kell tömnie magát. Az állapotos nő energiaszükséglete mindössze 15 százalékkal lesz nagyobb, ami 300 többletkalóriát jelent. Ha kíméli magát a terhesség hónapjaiban, akkor 200-at. A lényeg a minőségi étkezés.
A változatos étrend a vitaminok és az ásványi anyagok folyamatos utánpótlását jelenti. Mire van leginkább szüksége a magzatnak? Például a csontozat és a fogazat építőkövére, a kalciumra. Forrásai a tej, a sajt, a joghurt, a túró, a savanyú káposzta, a paradicsom, a szardínia.
A kicsinek valóságos vasraktárat is ki kell építenie a születése utáni időkre. A terhes nő egyen ezért vörös húst, belsőséget, tonhalat, spenótot, zöldfőzeléket, aszalt sárgabarackot. Szintén fontos anyag a folsav, amely a baba központi idegrendszerének fejlődéséhez szükséges. Megtalálható a friss, sötétzöld leveles zöldségekben, a brokkoliban, spenótban, korpás kenyérben, zabpehelyben, zöldborsóban, mandulában, banánban, tojássárgájában.
A magzat és különösen a magzati agy fejlődéséhez rendkívül fontos a fehérjepótlás. Forrásai: hal, hús, dió, mogyoró, hüvelyesek, tojás, tejtermékek. Ügyeljünk arra, hogy zsírszegény húsokat fogyasszunk.