Erősödik a pollenszezon

2024.03.28. 12:00

A virágzó barka nem tesz jót az allergiának

Az egyre melegedő időjárás hatására erősödik a pollenszezon - a húsvéti hétvégén a nyírfára allergiások számíthatnak tüneteik erősödésére.

Wald Kata

Fotó: Unger Tamás

Kerüljék a nyírfával beültetett parkokat, utcaszakaszokat az annak virágporára allergiások az elkövetkezendő napokban, a húsvéti hétvégére ugyanis a nyírfapollen koncentrációjának jelentős emelkedésére lehet számítani - hívja fel a figyelmet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK).  - Ha az ablak közelében található nyírfa, lehetőség szerint arrafelé ne szellőztessenek a pollenre érzékenyek, és gyakran töröljék le nedves ruhával a bútorokat és a padló felületére lerakódott port - javasolják a szakemberek. 

pollen
Pollen: az allergiásokra ismét nehéz időszak vár
Fotó: PESTHY MARTON

A pollenjelentés szerint a nyír pollenkoncentrációja országosan - így Pécsett és környékén is - a közepes-magas tartományban alakulhat, a juharé közepes, helyenként elérheti a magas szintet. Megjelent továbbá a levegőben a platán, a tölgy, a komlógyertyán, valamint már a pázsitfűfélék virágpora is, koncentrációjuk még alacsony, de fokozatosan emelkedik, hamarosan elérheti a tüneteket okozó közepes szintet.

A húsvéthoz kapcsolódva az NNGYK arra is felhívja a figyelmet, hogy a barkát, amely az ünnepi dekoráció elengedhetetlen kelléke, ne tegyük vízbe, mert kinyílik, és apró, sárga színű porzók jelennek meg a rügy szürke, bolyhos felszínén. A barka ekkor kezdi szórni az erősen allergén virágporát - az arra érzékenyeknek ezt ajánlatos elkerülni.  

A parlagfű irtása is időszerű

Jóllehet a parlagfű csak nyáron okoz kellemetlen tüneteket az allergiásoknak, a virágzás kialakulásának megakadályozásával már most foglalkozniuk kell a földhasználóknak. A gyomnövény vegyszeres irtásának tavasszal van itt az ideje.

A parlagfű nem csak allergizáló hatása miatt káros és veszélyes, de agresszivitásával elnyomja a kultúrnövényeket, felhasználja a talaj tápanyag- és vízkészletét, ezáltal jelentős terméskiesést eredményezve. A gyomnövény elleni védekezés a földhasználók jogszabályi kötelezettsége: meg kell akadályozniuk földjükön a parlagfű virágbimbójának kialakulását, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn is kell tartaniuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!