Ballagási tabló

2024.04.28. 14:00

Most a Pécsi Református Kollégiumot támadták meg

A baloldaliak már korábban is indítottak támadást az egyházi intézmények ellen – ezúttal Pécs parlamenti képviselőjét, dr. Hoppál Pétert találták meg. A Pécsi Református Kollégium visszautasítja a balliberális sajtó támadásait.

Bóka Máté Ciprián

Fotó: Löffler Péter

A közelmúltban írtunk arról, hogy az önkormányzati választás közeledtével egyre inkább próbál Péterffy Attila, Gyurcsány Ferenc helyi jelöltje a Pécsi Egyházmegye püspökéhez, Felföldi Lászlóhoz közelebb kerülni, amit sokan úgy értékelnek, hogy a baloldali polgármester a keresztény hívektől akar szavazatokat bezsebelni. Erre pedig azért van szükségük, mert korábban Péterffy hátországából közvetve és közvetlenül több támadás is érte a keresztény pécsieket, intézményeket. A baloldali polgármester jobbkeze, Bodnár Imre ügyvéd, akinek köreit legalább százmilliós megbízással stafírozta ki Péterffy, például a közösségi oldalán korábban azt közölte az egyik keresztény egyházról, hogy az nem más, mint „az egyetemes ostobaságra építő szekta”. A kijelentés jelentéstartalma az,  hogy az ügyvéd a kereszténységet, a Jézus Krisztusban való hitet ostobaságnak tartja, míg a hívőket, tehát pécsi lakosok ezreit egyszerű szektásoknak. 

A Péterffyvel összekapaszkodott hátországban az is előfordult, hogy a keresztény iskola, a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumának ajtajára falloszt rajzoló pécsi művészt, Böszörményi Istvánt akarták a városvezetők beemelni a Pécs arculatát megtervező bizottságba, aki mellett aztán Péterffy is kiállt.  Böszörményi a helyi liberális sajtó egyik ünnepelt figurája – ez a sajtó ezúttal a Pécsi Református Kollégiumot támadta meg: azt sugallták, hogy az intézmény  ballagási tablóin „kötelező” módon szerepeltetik Hoppál Péter fotóját.

– A valóság ezzel szemben az, hogy az alapításának 30. évfordulóját ünneplő Pécsi Református Kollégium vezetése szuverén módon döntött arról, hogy a fenntartói igazgatótanács vezetőjét szerepelteti a ballagási tablókon. Ezzel kapcsolatban nyomást senki semmilyen formában nem gyakorolt az intézményre – közölte dr. Kádár Péter főigazgató. – Korábbi főigazgatónkat a Baranyai Református Egyházmegye Közgyűlése delegálta az igazgatótanács élére. Amikor tehát a jubileumi tanévben erről jelzést adunk az iskolai életünk relikviáin, azzal alapító-fenntartó egyházmegyénk közössége iránti tiszteletünket fejezzük ki. Minden egyéb híresztelést, sugalmazást megalapozatlannak és politikai célzatúnak tekintünk – tette hozzá.

Hoppál Péter szerint a helyi dollármédia részéről egy blogger, egy politikai aktivista kereste meg, aki aztán hazudott is róla. A tanács elnöke elmondta, hogy a Pécsi Református Kollégium fenntartójának, a Baranyai Református Egyházmegye igazgatótanácsának az elnöke, s tíz éve lát el társadalmi munkában feladatot. 

Hozzátette: az igazgatótanács tagjai az ülésein az iskola okiratait, beszámolóit hagyják jóvá, gyakorolják a fenntartói jogosítványokat, az egyházi közoktatási törvényben szereplő feladataikat látják el. Az idén 30 éves intézmény vezetése a Baranyai Református Egyházmegye legfőbb döntéshozó szervével egyeztetett arról, hogy az iskola fenntartója, az egyházmegye is hangsúlyosabban jelenjen meg az iskola életében, ezért készítenek egy olyan tablót, amelyen az elmúlt 30 év összes egyházmegyei vezetője, esperese, egyházi főgondnoka, illetve az igazgatótanács elnökei is rajta lesznek. (Ezzel is demonstrálják a szülők felé az egyházmegye közösségét.) Ezen kívül pedig a mindenkori igazgatótanács elnöke is rákerül majd a tablókra, aki jelenleg történetesen parlamenti képviselő.  

– Később lettem politikus, mint egyházi szolgálattevő. Huszonöt éve vagyok presbiter, és ha már nem leszek politikus, akkor sincs szándékomban elhagyni az egyházat úgy, mint Mellár Tamásnak, aki bejelentette, hogy kilép az egyházból, mert egy vezető hibázott, aki aztán le is mondott. Én viszont az egyházat akkor is szolgálni fogom, ha már a politikával nem fogok ilyen intenzíven foglalkozni. A baloldali politikai aktivista mindezt arra hegyezte ki, hogy egy fideszes politikus a tablón van. Országgyűlési képviselő vagyok, ami összeférhetetlen az önkormányzati képviselőséggel, de nem vagyok sem polgármesterjelölt, sem a vármegyei közgyűlés elnökjelöltje. A választás tehát nem rólam szól. Az egész ügy lényege, hogy negatív fényben tüntessék fel az egyházat – tette hozzá. 

Kiemelte azt is, hogy a pécsi református gimnáziumnak a korábbi, holland zwolle-i testvérgimnáziumának a főigazgatója egyben a holland országgyűlés képviselője volt – ez ott teljesen magától értetődő volt, senki nem emelt kifogást ellene. 

– Ezzel szemben én az igazgatótanács elnöke vagyok, nem pedig igazgató, ebből is csak az álságosan a demokráciára oly' érzékeny baloldal képes politikai ügyet csinálni, miközben Hollandiában és Nyugat-Európában ez természetes. A kádárista baloldal ma harmincnégy évvel a rendszerváltás után politikai kártyaként ezt kijátssza, és megpróbál nekem kárt okozni – tette hozzá. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!