Közgyűlés

2023.02.21. 14:36

Férfi hímtag is lehetett volna a város logója?

Egészen döbbenetes fordulatot vett az a napirend, ami eredetileg a város új arculatának megtervezéséről szólt.

Fotó: Laufer László

A baloldaliak ugyanis pályázatot hirdettek „Logóterv és vizuális arculati koncepció tervezése Pécs város számára” címmel a PTE Művészeti Kar Grafikusművész szak, tervezőgrafikus hallgatói számára.

A témában megszólalt Varga Péter, a gazdaságfejlesztési főosztály vezetője, aki szerint az új arculati kézikönyvre azért van szükség, mert az előző még 2006-ban készült el. 

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője szerint kérdés, hogy vajon tényleg az volt-e a pécsi gazdaságfejlesztés eddigi akadálya, hogy van-e logója vagy sem a városnak? Egyben köszöntötte Varga Pétert is, akit először lehetett látni a pécsi közgyűlésen. Kővári meg is jegyezte, hogy ebből is látszik, mennyire "dinamikus és hangsúlyos" volt a gazdaságfejlesztés a városban. 

- Nem látni, hogy pontosan mi is az a vízió, amire arculatot szeretnének terveztetni, mert a pályázati kiírásban is csak egymásra vannak dobálva a gondolatok - vetette fel Kővári. Barkóczi Csaba fideszes képviselő hozzátette: Pécsen találnak kiváló szakembereket, akik megtervezik ezeket a logókat, ezért a pályázatra szánt pénzt inkább a bölcsődei étkeztetésre fordítsák. A szakmai zsűribe pedig Péterffy Attila helyett Szatyor Győző népi iparművészt javasolta, mert ezúttal "nem a hőerőműben kell fát elégetni". 

Péterffy erre úgy reagált, hogy valóban egy nála alkalmasabb személyt keresnek a helyére a zsűribe, ekkor aztán Zag Gábor a kulturális alpolgármester Böszörményi István javasolta a posztra. 

Kővári János erre meg is jegyezte, hogy az illető személy arról vált ismertté, hogy nemrég falloszt rajzolt a Nagy Lajos Gimnázium ajtajára, korábban pedig Weöres Sándor szobrát szórta le liszttel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy az említett művész akasztott lányokat is fest. Berényi Zoltán (KNDP-ÖPE) fel is vetette, hogy vajon hímtagot is rajzol-e majd a pécsi logóra? 

Péterffy kiállt a "művész" mellett

Csizmadia Péter aztán kérte is, hogy nyomatékosan határolódjanak el a zavaros lelkületű, szélsőséges liberálisok emlegetésétől a város arculata kapcsán, ez önmagában is sértő a pécsiekre nézve.

Péterffy Attila frakcióvezetője, Ágoston Andrea azonban tiltakozott az ellen, hogy Böszörményit "ilyen ocsmány módon minősítsék".

- Fogják vissza magukat, lehet véleményt mondani, de kint a folyósón - utasította a demokrácia jegyében a neki nem tetsző véleményeket mondó képviselőket a liberális politikus. Péterffy teljesen egyetértett Ágostonnal.

Barkóczi kiemelte: azzal, hogy Péterffy kiállt Böszörményi István mellett, kiderült, hogy milyen körök is állnak az egyházi intézmények elleni támadások mögött valójában. 

Zag Gábor alpolgármester végül meggondolta magát és Böszörményi helyett inkább Fekete Valériát javasolta zsűritagnak, aki a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. vizuális művészeti vezetője.

Mikor fog felnőttként viselkedni a polgármester? 

Ezt a kérdést azért tette fel Csizmadia Péter fideszes frakcióvezető a vitában, mert Péterffy Attilától többször is megkérdezték, hogy a "mediterrán szerelem" szlogent a jövőben is használják-e vagy sem. Erre nem reagált az MSZP-DK-s polgármester. Barkóczi Csaba magyarázatként azt is elmondta a polgármesternek, hogy azért feszegetik az ügyet, mert eddig százmilliókat költöttek el tanulmányokra, logókra, ügyvédekre feleslegesen. 

Végül aztán Péterffy is meggondolta magát és megadta a szót Varga Péternek, aki bevallotta: az említett szlogen már nem szerepel az új pályázati kiírásban. 

Tehát még egy év sem telt el, máris nyugdíjba küldték Péterffyék az általuk kitalált, és állítólag pécsiekkel meg is szavaztatott szlogent. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!