Díjazták az ízeket

2024.04.30. 12:00

Remekeltek a pécsi séfek a Magyarország Étele versenyen

Brillírozott a Magyarország Étele döntőjén a pécsi Blöff Bisztró két csapata. A rangos szakácsversenyen azonos eredménnyel, két ezüstéremmel és két különdíjjal lettek gazdagabbak.

Tóth Viktória

Szolnokon tartották a hétvégén a III. Magyar gasztronómia napja rendezvény keretében szervezett Magyarország étele 2024 szakácsverseny döntőjét. Az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete által szervezett verseny jelmondata a következő volt: „Csak tiszta forrásból!” – Bartók Béla Cantata profana című művének egy gondolata. A versenykiírás szerint a nevezett séfcsapatoknak kötelezően fel kellett használni bizonyos alapanyagokat. Az idei évben a készített ételnek tartalmaznia kellett laskagombát, laktózmentés tejfölt és helyi-vagy magyar értéktárban szereplő terméket. Az elődöntőben készült ételekhez képest az alapanyagokon változtatni már nem lehetett de az étel kinézetén és a tálalási módon volt lehetőség finomítani.

szakácsverseny, pécs, díj
A szakácsversenyen remekeltek a pécsi csapatok

Az elkészített ételek legfeljebb négy elemből állhattak, s elvárás volt velük kapcsolatban, hogy  a legtöbb átlagos felszereltségű konyhán, s esetleg nagy adagszámban is elkészíthetőek legyenek. Valamint fontos volt a hagyomány, a regionális hazai alapanyagok megjelenése is a fogásokban.

Mint arról már korábban beszámoltunk, a pécsi Blöff Bisztróból már ötödik alkalommal vesz részt csapat a versenyen, s eddig mindig elismerésre méltó helyezéssel tértek haza. Az idei döntőbe a februári elődöntőben induló 20 csapatból 12 jutott tovább. Köztük a pécsi Blöff Bisztró két csapata, Miseta Zoltán és Bencs Dávid valamint Lőrinc Gyula és Németh Norbert. A rangos megmérettetésen pedig két azonos eredménnyel, két ezüstéremmel és két különdíjjal tértek haza.

A szakácsversenyen készült fogások

Miseta Zoltán, a Blöff Bisztró tulajdonosa a versennyel kapcsolatban elmondta, hogy az egyik csapat a halat és a vadat választotta, míg a másik csapat a bárányhúst.

– Mi vaddisznógerincet és füstölt harcsát tettük egy tányérra. Baranyához kötődően a mecsekerdei vaddisznó és a dunai harcsa mellett a medvehagymát is beleépítettük az ételünkbe. Emellett a tányéron volt még véreshurka-golyó, melyhez céklát kínáltunk

 – mondta az étellel kapcsolatban a séf. – Tervezzük, hogy a fogást séf-ajánlatba is betesszük, egy kis változtatással, a vendégeinkre formálva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!