Bama.hu videó

2023.08.09. 20:00

Káosz és botrány: a teljesen új aszfaltot bontják szét Pécsen - videó

Szinte napra pontosan három évvel azután, hogy elkészült a pécsi Kertváros egyik főútjának, a Nagy Imre útnak a felújítása, Péterffy Attila baloldali pécsi polgármester hozzájárulásával most feltúrják a teljesen új burkolatot. Még az építkezésen dolgozó munkások sem értik, hogy miért így csinálják.

Bóka Máté Ciprián

Az MSZP-DK-s pécsi polgármester, a 2024-es MSZP-s polgármesterjelölt, Péterffy Attila azzal kampányolt 2019-ben, hogy szakmai városvezetést valósít meg, majd megválasztása után egyik első ténykedése volt az, hogy a folyamatban lévő útfelújításokat személyesen ellenőrizte. Akkor a Facebookon jelentette be, hogy a polgármesteri hivatal főosztálya már „azon a héten” – ennek több mint három éve – elkezdi kidolgozni az útfelújítások alapjául szolgáló új szabályozást, aminek célja, hogy a pécsi polgárok érdekeit szolgálja, tiszta és világos alapokon nyugodjon. A polgármester akkor azt mondta, célja az, hogy „a közmű- és útjavítási munkálatok úgy folyjanak, hogy a minőség, a szakszerűség és a határidők számon kérhetők legyenek”.

Az új szabályozásról azóta sem tudni semmit, hiába érdeklődtünk utána többször, de a minap az is kiderült, hogy nemhogy szabályozás nincs, a pár éve elkészült, Péterffy idején átvett Nagy Imre út teljesen új útburkolatát felbontják. A baloldali városvezetés ugyanis nem látta akadályát annak, hogy egy egyméteres szennyvízvezetéket fektessenek le a 2020-ban felújított út alá, aminek következtében kedden már el is kezdték felmarni az aszfaltot.

A projektre Péterffyék idején pályáztak és az érintett szakaszon történő munkákra, a kertvárosi út felbontására nem elsősorban a pécsiek szennyvizének többlete miatt van szükség – kaptuk az információt a helyszínen dolgozó kivitelezőtől. Hanem azért, mert a jelenlegi csatorna, tehát a kertvárosiakat szolgáló vezeték már a környező falvakból érkező, a most a rendszerre csatlakozók szennyvizét nem tudja befogadni. Ahogy ezt a helyszínen dolgozó szakemberektől megtudtuk, a jelenlegi csatorna nem az út alatt, hanem az mellett halad a zöldterületen, viszont annak addig is működnie kell, amíg zajlanak a munkák, ezért nem tudták a régi helyére tenni a nagyobb csővezetéket.
Azt is közölték, hogy a tervek szerint az aknafedlapok nem az autók keréknyoma alá, hanem az egyik sáv közepére kerülnek majd.

Előzetesen viszont várható problémaként felvetették, hogy mivel hatalmas méretű csővezetékről van szó, így a körülötte lévő, visszatöltött, illetve újra töltött anyagnak a mennyisége sem lesz kevés, ezért nemcsak az építkezés maga, hanem például az is rengeteg időt vesz majd igénybe, hogy megfelelően tömörödjön az út alapja, és még a különböző közművek, vezetékek is bonyolítják a kivitelezést. Mindezek miatt azt sem tartották kizártnak, hogy a projekt átadása után is garanciális javításokat kell végezniük, azért is, mert egy teljes útszerkezet egyik felét bontják meg.

Portálunknak azt is elmondták – szinte keserűen morogva és mosolyogva – a kétkezi munkások, hogy nem értik, miért kellett az új utat szétbombázni, miért nem kerestek más megoldást, mert ezzel elképesztően sok pénzt dobnak ki az ablakon.

A projekt során a több mint 1,5 kilométer hosszan kerülnek földbe csövek, nemcsak a Nagy Imre utat, hanem a Megyeri utat, a vásárteret, az Északmegyer dűlőt is érintően, valamint még megtörténik három szennyvíz-főgyűjtő bővítése is. Az, hogy mikor vehetik birtokba az autósok újra az utat, kérdés, mindenesetre a Nemzeti Kosárlabda Akadémia előtti és a Siklósi úti félpályás lezárás is marad egy jó darabig.

A teljes projekt befejezését 2024 őszére ígérik most. 

 

Korábban tévesen a Tettye Forrásház Zrt.-t neveztük meg mint beruházót, az értintettektől, olvasóinktól elnézést kérünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!