Emmausz-járás

2024.03.29. 12:00

Táncház, borkóstoló, koncert és kiállítás is szerepel az ünnepi programban

Többek közt szabadtéri kiállítással, húsvéti koncerttel és nyitott pincékkel várják a bólyiak a városba érkezőket húsvéthétfőn, az Emmauszon.

Wald Kata

Fotó: Löffler Péter

A több mint száz évre visszanyúló Emmausz-járás eredendően bólyi német népszokás: az évszázados hagyomány szerint húsvéthétfőn a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba, ahol a helyi gazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják ismerőseiket.

Idén az egész napos program a Kálvária-dombon szabadtéri szentmisével veszi kezdetét 10.30 órakor. A délután különleges rendezvényt tartogat a vendégek számára: 14.30-kor húsvéti koncertre várják a zeneszerető közönséget a Batthyány-Montenuovo mauzóleumba. A 14.30-kor kezdődő hangversenyen fellép a majsi Harmónia Énekegyüttes,  a Bólyi Vegyeskar, Sándor Zalán, valamint a Bólyi Általános Iskola tanárai és diákjai is készülnek műsorral.

A pincesoron a mulatság 15 órakor indul: különböző helyszíneken a Borjádi Német Nemzetiségi Tánccsoport, a Héttorony Hangászok, valamit a Lustige Bohler gondoskodnak a jó hangulatról.

  • A Hohl volt, Hohl nem volt, a kis boltban egész nap megtekinthetők és megvásárolhatók Rayman Johanna fazekas munkái, a Neidhardt Vendégházban.
  • 14.30-tól táncház várja a vendégeket a Bohaj Zenekarral és a Sátorhelyi Néptáncegyüttessel, a Neuperger Pincészet pedig 14.30 és 18 óra között ingyenes borkóstolóra és pincelátogatásra invitálja az érdeklődőket.

A városban centrumában is ünnepi hangulat fogadja az érkezőket: Batthyány tér már az elmúlt napokban ünnepi díszbe öltözött. A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Bólyi Német Önkormányzat és a Nemzetiségi Kör közösen díszítette fel a szökőkutat, valamint emmauszi életkép is készült, és mindemellett "A mi Emmauszunk" című  szabadtéri fotókiállítás is várja egészen április 3-ig a látogatókat. A több mint százéves Emmausz hagyományáról rengeteg fotó készült az évtizedek alatt - a hatalmas tablókon megelevenedik a múlt, és a korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a helyiek és a városba látogatók nagy örömmel nézegetik a képeket, ismerős arcok után kutatva. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában