Turisztikai látványosság és szakrális tér

2024.05.01. 07:05

A történelem ajtaja kitárult: elhunyt püspökökre emlékeztek a jelenlévők

Minden év áprilisában feltárul a Pécsi Székesegyház altemplomában a püspöki kripta ajtaja. Megnyílnak a kapuk, hogy beengedje azokat, akik szeretnének elmerülni a történelemben és szeretnék közelebb érezni magukat az egykori egyházatyákhoz.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A Pécsi Székesegyház altemploma és az onnan megközelíthető püspöki kripta nemcsak egy turisztikai látványosság, hanem egy szakrális tér is, ahol érezzük az egykori püspökök lelkületét. Bárki jön ide azt megérinti az elcsendesedés iránti vágy, és ez azokra is igaz, akik először csak a gazdag történelem miatt lépnek be ezekbe a csodákkal teli termekbe.

A történelem és az egykori egyházatyák történetei elevenednek meg a séta során
A történelem és az egykori egyházatyák történetei elevenednek meg a séta során

A történelem és az egykori egyházatyák történetei elevenednek meg a séta során

 

Minden esztendőben csak egyszer tárul fel a kripta kapuja. Ez a dátum pedig április 12-e. Ezen a napon halt meg 1994-ben Dr. Cserháti József, az egyházmegye 80. püspöke. Halálozásának dátuma pedig nemcsak egy évforduló, hanem egy hagyománynak a napja is, amelynek keretében rá és minden elhunyt püspökre emlékezhetnek a jelenlévők. Az alkalomból tematikus sétát szervez a püspökség, ami idén sem volt másképp.

A séta idegenvezetője Bodnár Boglárka volt, aki elmondta, hogy tulajdonképpen a sétára jelentkezők azt teszik, amit a családok is szoktak, hogyha van egy elhunyt családtagjuk: összegyűlnek, megemlékeznek róla és felelevenítik a történetét, a vele kapcsolatos emlékeket.

A pécsi püspökök is egy nagy család, akikről meg kell emlékezni, fel kell eleveníti életüket, az embereknek ismerniük kell a történetüket, amelyek úgy vállnak még valóságosabbá, hogy a sírjaik mellet ismerik meg őket. Többet megtudnak a látogatók az életükről, és arról is, hogy milyen kihívásokkal kellett szembenézniük, milyen lépéseket tettek a városért és a térségért.

Számos püspök lett eltemetve a székesegyház közelében, illetve a székesegyház különböző pontjain. De a turisták elől általában elzárt és nem látogatható püspöki kripta az, ami igazán vonzza az érdeklődőket, amelyet a 19. század elején Király József püspök hozott létre. Ő volt az első, akit ide temettek, az utolsó pedig Cserháti József.

A fiatalok és idősek itt tényleg elcsendesednek, hallgatják az idegenvezetőt, miközben szemüket nem veszik le a sírokat jelző táblákról. Átjárja őket a múlt, és egy lépéssel közelebb kerülnek ahhoz, hogy megértsék azokat az emlékeket, amelyek Pécsen és a városon kívül is körül veszik őket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!