Közélet

2014.04.22. 14:43

Polgármester-választás: Pécsett most még csak Páva biztos

Habár épp csak túl vagyunk az április 6-i országgyűlési választáson, arra kerestük a választ, mit hozhat Baranyában az őszi helyhatósági választás. Lesznek meglepetések – a pártok legalábbis ezt ígérik, de leginkább még titkolóznak.

Munkatársainktól (Dunántúli Napló)

Idén először öt évre választunk polgármestereket és önkormányzati képviselőket az ősszel. Pécsett egy nevet ismerünk egyelőre a polgármesterjelöltek közül: Páva Zsolt megerősítette lapunknak, hogy elindul újra.

Az MSZP-nél úgy nyilatkoztak, még nincs jelöltjük, többekkel tárgyalnak, köztük olyanokkal is, akik nem párttagok. Úgy tudjuk, számításba jöhet még Koltai Dénes volt egyetemi dékán, professor emeritus is, de több név kering valójában. Persze a pletykák is elindultak a városban: emlegetik például Iványi Dalma nevét, úgy tudjuk, ennek nincs sok alapja.

Civilekkel egyezkedik Pécsett az MSZP

Ami biztosan elmondható, hogy a baloldali párt nem esélytelen a tavaszi eredmények ismeretében: ők ebben biztosak, s nagy meglepetéseket is ígérnek, több párton kívüli lehetséges képviselőjelöltben is gondolkodnak, olyanokban, akik szakmájukban elismertek.

A Jobbik nem nevezte meg polgármesterjelöltjét, de szeretnének önálló indulót, és több képviselőt ősztől, ahogyan az LMP is, de Keresztes László Lóránt azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy párton kívüli jelöltben egyeznek majd meg civilekkel.

Kérdéses, kik indulnak ott, ahol vesztett a Fidesz

Nem hivatalos értesüléseink szerint a Fidesznél azoknak a polgármestereknek az indulása kétséges ősszel, akiknek a városában nem győztek, vagy csak kevéssel az országgyűlési választáson. Ha ez igaz, Komlón váltás jöhet és Szigetvár is kétesélyes, előbbiben totális vereséget szenvedett a kormányzó párt, utóbbiban április 6-án gyakorlatilag döntetlen volt az eredmény a két nagy párt közt.

Komló jelenleg a tárgyalások terepe. A Fidesz jelöltje várhatóan Polics József lesz, bár ezt hivatalosan még nem jelentették be. Az MSZP-nél Barbarics Ildikóban gondolkodnak, de nem zárják ki a megegyezés lehetőségét sem. A jobb és baloldali szimpatizánsokból, illetve civilekből álló Tisztelet Komlónak Egyesület szintén a közös nevezőben bízik, de ők egy korábbi alpolgármestert, Jégl Zoltánt indítanák, míg a Jobbik még a megfelelő személyt keresi a posztra. Úgy tudjuk, ha önálló polgármester-jelöltet nem is, képviselőket kisebb pártok is indítanak majd, bízva abban, hogy több volt bányász kerülhet a testületbe.  

Mohácson Szekó József fideszes polgármester már korábban bejelentette, hogy indulni kíván a posztért. A többi parlamenti párt hivatalosan még nem nevezte meg jelöltjét. Úgy tudjuk, az MSZP a fiatal mohácsi ügyvédet, Olt Gergelyt kívánja indítani, aki a párt országgyűlési képviselőjelöltje is volt a baloldali pártszövetség felállásáig. A DK mohácsi szervezetének van jelöltje, de azt is mondták, informális megbeszélések zajlanak arról, hogy a baloldal közösen induljon. A Jobbiknál nyáron dönthetnek a jelöltről.

Szigetváron Kolovics János fideszes polgármester is újrázni szeretne. A városban a Szigetvári Emberekért Egyesület is erős, ők önálló jelöltet indíthatnak, a tavasszal a Fidesszel döntetlenező szocialisták pedig rokonszenveznek Berkecz Balázzsal, az Együtt-PM szigetvári politikusával.

Egy kihívója lesz idén Marenics Jánosnak?

Siklóson Marenics János független polgármester mindent egészségügyi állapotától tesz függővé. Korábban kijelentette, nem vállal több ciklust, most azt mondja, a kormány időközben megváltoztatta a nyugdíjazás szabályait. Kihívójáról még nem tudni, de a Fidesz valószínűleg nem indít jelöltet ellene. Szalai Ottó független képviselő közölte: azért fog dolgozni, hogy csak egy kihívója legyen Marenicsnek, mert úgy van esély legyőzni. A városban aktív az LMP-s Angyal Károly, de az MSZP-nek is lehet saját jelöltje, bár úgy tudjuk, nekik Siklóson legalább ilyen fontos a minél több képviselői hely megszerzése.

Nagy talány ma az is Pécsett, kik lehetnek majd az alpolgármesterek az ősszel

Pécsett a Fidesz szempontjából az már fogósabb kérdés – ha újra Pávának és a Fidesznek szavaznak bizalmat az emberek –, hogy kik lesznek alpolgármestereik. Csizi Péter és Hoppál Péter országgyűlési képviselők lesznek, így ők nem jöhetnek szóba a hatályos törvény szerint. A szintén honatya Tóth Bertalanból sem lehet elvileg önkormányzati vezető, bár vannak olyan pletykák, hogy őt indítanák polgármesterjelöltként a szocialisták, és igazából a mandátumvesztés félelme nélkül lehetne mást jelölni a helyére a Parlamentbe, de információink szerint erre kevés az esély.

Kővári Jánosról, az Összefogás Pécsért Egyesület (ÖPE) elnökéről azt is hallottuk, hogy szívesen lenne Pécsett alpolgármester, habár azt is, hogy a megyeházán folytathatja, alelnökként – ő azonban ezt cáfolta, a pécsi képviselői munkát viszont folytatná. Az pedig csak nagyjából egy hónap múlva dőlhet el, hogy az ÖPE önállóan indul-e ősszel, avagy a Fidesz-KDNP szövetségeseként. Alpolgármester-aspiránsként hallani Moór Eszterről, a szociális bizottság elnökéről is, de ő is csak annyit mondott kérdésünkre, hogy a munkáját szeretné folytatni, mert úgy véli, hogy vannak eredmények, amelyek igazolták, jó úton járnak. Páva Zsolt közölte, ő párton kívüli alpolgármesterben nem gondolkodik.

Nagy Csaba lehet a Fidesz megyei listavezetője

Érdekes helyzeteket és küzdelmet hozhat a Baranya Megyei Önkormányzat megválasztása is, miután Tiffán Zsolt is országgyűlési képviselő lesz. Tudomásunk szerint a Fidesz listáját ismert pécsi politikus, Nagy Csaba alpolgármester vezetheti – ő búcsúzik a Parlamenttől, nem is indult a választáson. Lapunknak annyit mondott: eddig valamennyi tisztséget felkérés alapján vállalt el, ez a továbbiakban is így lesz. Ahogy az elmúlt 24 évben, úgy az elkövetkező időszakban is az önkormányzati szférában kíván dolgozni, a városért, a megyéért.

Az sem mellékes, ki lesz az alelnök a megyei önkormányzatban, ha ismét narancssárga többség lesz – esélyes a címre ismét információink szerint Pohl Marietta jelenlegi alelnök is.

Az MSZP nem jelölte még ki a listavezetőt, de azt biztosan mondták, hogy a lista összeállításakor területi szempontok is érvényesülni fognak, hogy a megye minden körzete képviselve legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!