Hírek

2006.01.22. 00:00

A hideg szorításában az ország

Vasárnap estétől ízelítőt kap az ország a Moszkvát és Ukrajnát napok óta sújtó rendkívüli hidegből: bár a meteorológusok szerint a rekordok nincsenek veszélyben – idehaza 1942-ben január 24-én Kecskeméten mérték a leghidegebbet, mínusz 33 fokot –, a hőmérő higanyszála akár a mínusz húsz fok alá is süllyedhet a következő napokban.

BAMA

A MOL Rt. tájékoztatása szerint mintegy 20-25 százalékkal kevesebb földgáz érkezett hazánkba Oroszországból az ottani nagy hideg miatt. A Földgázszállító Rt. – közölte a MOL – a továbbra is csökkentett mennyiség és tartós hideg esetén korlátozhatja a gázfogyasztást: mindez a lakosságot és az egészségügyi és szociális intézményeket nem érintené, csak az ipari nagyfogyasztókra vonatkozna. Kóka János gazdasági miniszter a fentieket megerősítve azt mondta: ma összeül a rendkívüli energiabiztonsági testület, hogy áttekintsék a várható helyzetet és a szükséges intézkedéseket. A miniszter hozzátette, az orosz fél ígéretet tett arra, hogy mától ismét emelik a gáznyomást. Jelenleg Magyarország napi gázfogyasztása mintegy 70 millió köbméter, a lehetséges maximális felhasználás pedig mintegy 86 millió köbméter, 9 millióval kevesebb, mint a legmagasabb szerződött mennyiség. A Földgázszállító Rt. közleményében azt tudatta, hogy szombaton Magyarország földgázfogyasztása 72 millió köbméter volt, mínusz 3,2 fokos napi középhőmérséklet mellett. Vasárnap a földgázfogyasztást 69-70 millió köbméter körülire tervezik.

„Addig biztosan lesz áram, amíg a szolgáltatóknak lesz mit megvenniük” – hangsúlyozta Boross Norbert, az ELMŰ-ÉMÁSZ igazgatója. Amíg tehát az áramtermelés rendben működik, a szolgáltatók el tudják osztani a megvásárolt mennyiséget. A hálózatra ugyanis nincs számottevő hatással a hőmérséklet. A nagyfeszültségű vezetékeket inkább a szél veszélyezteti, vagy a ráfagyott ónos eső. „Az áramellátásban nem önmagában a hideg, hanem az elsősorban előre nem látható hideg okoz gondot. Az alacsony hőmérséklet a hálózat üzemére nincs hatással, ám a lakossági fogyasztás jelentősen megnő ilyenkor” – mondta el érdeklődésünkre Kapás Mihály, Magyar Villamosenergia-ipari Rendszerirányító ZRt. (Mavir) Országos Diszpécser Szolgálatának vezetője. Az erőművek elegendő tüzelőanyag-tartalékkal rendelkeznek a megnövekedett fogyasztás esetére is. Még akkor sem jelentene problémát az ország áramellátásának biztosítása, ha az erőművek közül egy üzemzavar miatt leállna.

„Többször is volt már mínusz tíz foknál hidegebb, és eddig még sosem volt gond a távhőellátással” – nyilatkozta lapunknak Balog Róbert, a Főtáv Rt. pr-osztályvezetője. A rendszert ugyanis úgy tervezték, hogy nagy hidegeket is kibírjon. Természetesen mínusz 30 fokban még nem vizsgázott a rendszer, pillanatnyilag azonban semmi jele annak, hogy üzemzavarra kellene számítani, nincs szükség speciális intézkedésre. Az elmúlt évekhez hasonlóan a hajléktalanok téli ellátása most is a regionális diszpécser központokra épül. Ezek a 24 órás ügyeletben dolgozó szolgálatok folyamatos kapcsolatban állnak az utcai gondozókkal, irányítják a krízisautók munkáját, naprakész információkkal rendelkeznek a férőhelyekről – áll az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium közleményében. Az ellátó szervezetek a tárca szerint felkészülten várják a jövő hétre jósolt rendkívüli hideget. Ha szükség lenne a nappali melegedők éjszakai nyitvatartására, az erre elkülönített keret is rendelkezésre áll. Az Országos Mentőszolgálattól megtudtuk: felkészültek a téli időjárásra, így a szokatlanul alacsony hőmérséklet hatásaira is. Ilyenkor leginkább a lehűlés és fagyás fordulhat elő. Nagy hidegben különösen ügyelni kell a végtagokra és az arc kiálló részeire – orra, fülre. Óvatosan kell bánni a régi bölcsességgel is, miszerint a szeszes ital fogyasztása segít a hidegben – ez ugyanis könnyen kihűléshez vezethet.

Braunmüller Lajos–Tibay Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!