Közélet

2006.01.17. 09:20

Egyre többen a Tubesért

Pécs | Tegnap este az Istenkúti Művelődési Házban több százan hallgatták meg a Honvédelmi Minisztérium (HM) és a sugárbiológiai intézet képviselőinek tájékoztatóját a Tubesre tervezett radarállomással kapcsolatban. A hangulatból ítélve úgy tűnt, a szakmai érvek sora sem győzte meg a megjelenteket.

BAMA

Zsúfolásig megtelt hétfőn este az Istenkúti Művelődési Ház, kétszáznál is többen voltak kíváncsiak a Tubesre tervezett NATO-lokátorral kapcsolatban rendezett fórumra. Schmidt József, a terület önkormányzati képviselője megnyitójában elmondta, azért kerítettek még most, az előkészítés fázisában sort a tájékoztatóra, mert azt szeretnék, hogy még a végleges döntés előtt ismerjék meg a helyiek, milyen hatása lesz a radarnak, ha az egyáltalán megépül.

Bocskai István, a HM szóvivője ugyancsak hangsúlyozta, még nem eldöntött tény, hogy a Tubesre telepítik az állomást, éppen ezért még csak az előkészítés első szakasza fejeződött be. Ennek során sugárhigiénés szempontból vizsgálták a várható hatásokat.

Erről szólva Thuróczy György, az Országos Sugárbiológiai Kutatóintézet osztályvezetője roppant tényszerű, ám a bonyolult szakkérdések miatt a laikusok számára mégis nehezen érthető és értelmezhető előadásában adatok sorával támasztotta alá, miért is nem kell tartani a lokátortól. Mondandójának lényege, hogy a sugárzás határértéke jóval alacsonyabb, mint a megszabott határérték, így senki és semmi nincs veszélyben.

A közönség ennek ellenére mégsem lelkesedett. Felvetették például, hogy a földi állomásoknál sokkal jobbak a műholdas megfigyelő-rendszerek. Egy hozzászóló szerint a gyerekekre igenis káros lehet a még nem eléggé ismert, tartós sugárzás (taps), más szerint pedig a város reklámértékének sem használ, ha a kulturális fővárosi rang mellett egy radarállomással is büszkélkedhet (vastaps). Mindebből úgy tűnt, hogy a felek még ezután is biztosan birkózni fognak egymással.

Zárt ajtók I.

A városházán hétfőn délelőtt tíz órakor szakmai egyeztetést tartottak azoknak a szakembereknek a részére, akik valamilyen hatóságot képviselve érintettek lehetnek a lokátor telepítésében. Az itt történtekről azonban nem volt módunk tudósítani, ugyanis amint Pánics György, a városháza sajtóreferense közölte, az esemény „nem volt nyilvános”.

Zárt ajtók II.

Délután két órakor egy másik megbeszélés is kezdődött a polgármesteri hivatalban. Pánics György erről azt mondta, azok a szervezetek kapta rá meghívót, akik „hivatalból ellenzik” a radarállomás megépítését. Munkatársunk ezen a találkozón sem lehetett jelen, ugyanis arra szintén a nyilvánosság kizárása mellett került sor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!