Hírek

2006.03.06. 00:00

Hétfőn dönt az ENSZ Irán atomügyéről

Várhatóan hétfőn hoz döntést a Bécsben székelő Nemzetközi Atomenergia Ügynökség, hogy a Biztonsági Tanács elé viszi-e Irán nukleáris programját. Teheránban vasárnap ismét hangsúlyozták, hogy az országnak joga van az atomenergia békés felhasználásához.

Cs. E.

Amennyiben az ügyet a BT elé terjesztik, Irán teljes egészében felújítja urándúsítási tevékenységét – szólt a figyelmeztetés. A kialakult helyzetről tegnap telefonon tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnök és Manmohan Szingh indiai kormányfő. A megbeszélést az indiai fél kezdeményezte. A közelmúltban az Európai Unió három tagja több ízben arra próbálta rábírni a perzsa országot, hogy mondjon le a nukleáris fűtőanyag hazai dúsításáról. Moszkva azt javasolta, hogy az atomerőművekben szükséges fűtőanyagot külföldi ellenőrzés mellett dúsítsák Oroszország területén, de az ajánlatot Teherán több egyeztetés után elutasította.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!