Hírek

2005.07.29. 00:00

Ma este az aranyért játszanak a lányok

Négy év után ismét világbajnoki döntős a magyar női vízilabda-válogatott a vizes világbajnokságon, Cseh László a negyedik idővel jutott túl a 200 vegyes elődöntőjén.

Malonyai Péter

[caption id="" align="alignleft" width="199"] Pedig a kanadaiak nem kímélték a magyarokat! Benkő Tímea (elöl) éppen csak feljött a felszínre levegőért.
[/caption]Ott folytatták a  női pólósok, ahol abbahagyták, azaz újra nyertek. Pedig a Kanada elleni elődöntőben félő volt, hogy az otthon játszó ellenfél több segítséget kap a bíróktól, mint illene. Nos, az elején megkapta a lehetőséget a házigazda, ám amikor kiderült, képtelen élni vele, dicséretes módon egyenlő esélyeket teremtettek a játékvezetők. A győzelemben főszerepe volt annak, hogy a magyarok hét emberelőnyükből ötöt belőttek, míg a másik oldalon 9/3 volt ez a mutató. A második negyedben volt csak szoros az állás, ugyan rendre a magyar csapat vezetett, ám a kanadaiak kapaszkodtak rendesen. A félidőben 3-2-re vezettünk. A harmadik negyed aztán mindent eldöntött. Ebben a hét percben öt-öt emberelőnyt ítéltek a játékvezetők mindkét oldalon, igen ám, de míg a magyarok négy, a kanadaiak csupán egyetlenegy gólt lőttek belőlük. A zárónegyed előtt 8-4 volt az állás ide, ami nem sok sanszot adott az ellenfélnek a győzelemre. A kanadaiak persze mindent megpróbáltak, de a magyar csapat állta a sarat. Okosan pólózott, arra figyelt, hogy meglegyen a meccs, és – négy év után újra – a világbajnoki döntő. Meglett, a vége 9-7, így magyar idő szerint ma este 20.30-kor az aranyéremért mérkőzhetnek a magyar lányok. A döntőben az olaszokon túljutó címvédő amerikaiak következnek, akiket a csoportmeccsek során Faragó Tamás csapata 9-8-ra legyőzött.

Úszásban Cseh László újra rajthoz állt, ezúttal 200 vegyesen akadt dolga. A magyar klaszszis a legjobb idővel (1:59,56) került be az elődöntőbe, ahol aztán az amerikai Ryan Lochte volt a leggyorsabb (1:58,06), megelőzve az extraklasszis címvédőt, az olimpia bajnok világcsúcstartó Michael Phelpst (1:58,36). Rajtuk kívül csak a litván Vytautas Janusatis került két percen belülre (1:59,72). Cseh Phelpsszel azonos futamban úszott, mi több, mellette, a rajtja és a fordulói azonban nem úgy sikerültek, ahogy várta, így a negyedik legjobb idővel (2:00,12) került be a – lapzártánk után kezdődő – fináléba.

A nőknél 200 pillangón sem Jakabos, sem Boulsevicz nem tudta beverekedni magát a nyolcas döntőbe, Jakabos a 12., Boulsevicz a 13. helyen végzett. Jakabosnak még hátra van fő száma, a 400 vegyes. Ami a döntőket illeti, női 200 gyorson a francia Solenne Figues (1:58,60) szerezte meg az aranyérmet, férfi 50 méter mellen pedig egy veterán, a 35 éves német Mark Warnecke. Pedig csak a hatodik idővel jutott be a fináléba. Férfi 200 pillangón a lengyel Pawel Korzeniowski (1:55,02) volt a legjobb. A férfi 800 méteres gyorsúszásban az ausztrál Grant Hackett Montrealból hiányzó honfitársa, Ian Thorpe világcsúcsát (7:39,16) megjavítva (7:38,65) lett aranyérmes. 

Stieber volt a gólkirálynő

VÍZILABDA, nők, elődöntő:

MAGYARORSZÁG–KANADA 9-7 (1-1, 2-1, 5-2, 1-3)

Vezette: Margeta (szlovén), Elefteriadész (görög).

MAGYARORSZÁG: Horváth P. – Kisteleki, Stieber 3, Tomaskovics, Pelle 1, Drávucz 2, Zantleitner, Valkay Á. 2, Brávik, Benkő, Tomaskovics 1, Takács, Tóth I A., Serfőző (kapus)

GÓLOK: Stieber 3, Drávucz, Valkay Á. 2-2, Pelle, Tomaskovics 1-1, illetve Begin 3, Gardiner, Arpin, C. Campbell, Dow 1-1.

A másik elődöntőben:

Egyesült Államok–Olaszország 10-8 (2-2, 1-2, 3-1, 4-3)

MAGYARORSZÁG–KANADA 9-7 (1-1, 2-1, 5-2, 1-3)

Vezette: Margeta (szlovén), Elefteriadész (görög).

MAGYARORSZÁG: Horváth P. – Kisteleki, Stieber 3, Tomaskovics, Pelle 1, Drávucz 2, Zantleitner, Valkay Á. 2, Brávik, Benkő, Tomaskovics 1, Takács, Tóth I A., Serfőző (kapus)

GÓLOK: Stieber 3, Drávucz, Valkay Á. 2-2, Pelle, Tomaskovics 1-1, illetve Begin 3, Gardiner, Arpin, C. Campbell, Dow 1-1.

A másik elődöntőben:

Egyesült Államok–Olaszország 10-8 (2-2, 1-2, 3-1, 4-3) Pedig a kanadaiak nem kímélték a magyarokat! Benkő Tímea (elöl) éppen csak feljött a felszínre levegőért. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!