Hírek

2005.10.05. 00:00

Ádázul harcolnak a megbetegítő zajártalom ellen

Tegnap írta alá a főváros és a Pest megyei agglomerációs települések csoportja a társulási megállapodást a zajtérképekkel kapcsolatban.

Rados V.

Megindult ugyanis a harc a zaj ellen, amelyben a nagyvárosok és körzetük lakói élni kénytelenek. E környezeti ártalom a jelenlegi vizsgálatok szerint akár súlyos megbetegedéseket is okozhat. Egy kormányrendelet szerint az egymilliónál nagyobb lélekszámú és környékükön lévő településeknek 2007 júliusáig zajtérképet kell készíteniük. Egy évvel később, 2008 júliusáig a térkép alapján intézkedési tervet kell kidolgozniuk a zaj ellen.

A budapesti V. kerület már elkészítette saját zajtérképét, írtuk meg korábban. A fővároson kívül ugyanilyennel kell bírnia 21 agglomerációs településnek. Ezek Dunakeszi, Fót, Csömör, Kistarcsa, Kerepes, Pécel, Vecsés, Gyál, Dunaharaszti, Szigetszentmiklós, Diósd, Érd, Halásztelek, Törökbálint, Budaörs, Budakeszi, Solymár, Üröm, Budakalász, Pomáz, Szentendre. A zajtérképhez és az intézkedéstervhez szükséges pénzt európai uniós pályázatok biztosíthatják. Összefogással ezekhez könnyebb hozzájutni. Május 30-án a térkép elkészítésében részt vevő önkormányzatok együttműködési megállapodást írtak alá. Ebben rögzítették a programban való részvételi szándékukat, és elkötelezték magukat az együttműködés mellett. Négy hónappal ezelőtt kezdték el kidolgozni a pályázat szakmai anyagát. E kidolgozási szakasz végleges lezárása volt a tegnapi megállapodás.

Eszerint a lakosságot mindenütt tájékoztatják a zaj mértékéről. Többek között megbízható adatokat ígérnek a zajterhelés nagyságáról, minősítéséről. Valamint arról, mennyiben érinti ez a lakosságot. A közlekedéstervezőknek szintén fontos információt bocsátanak rendelkezésükre. Az ő munkájuk során döntő lehet, miképpen vehetik figyelembe a környezet zajállapotának szempontjait. A pályázat benyújtásának határideje október 7., azaz e hét péntek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!