Elképesztő kincs rejlik az Ormánságban, érdemes felfedezni

Jusztin Levente

Néptáncosként, népzenészként rengeteg helyen megfordultam már. Mindig nyitottan álltam minden hasonló rendezvényhez, ám a Bőköz Fesztivállal kapcsolatban nagyon szép emlékeim vannak.

Néhány évvel ezelőtt a komlói Pöndöly Néptáncegyüttessel kaptunk felkérést arra, hogy műsorunkkal színesítsük az egyik település kisebb színpadát. A helyszínre érve láttuk, valóban egyedi helyre jöttünk. A környező falvakban jellemző egyszerű házak nem túl tágas portáiban található füves területen fel volt állítva egy kicsi sátor, a kukoricás előtt pedig egy fedetlen színpad. Mondani sem kell, izgultunk azon, hogy egész nap itt leszünk, mit fogunk csinálni akkor, amikor nem fellépünk.

Amivel nem volt gond végül, hiszen amikor nem táncoltunk, körbenéztünk. Rendkívüli nyugalom és barátságos emberek fogadtak a faluban. Egy éppen nyitva tartó boltba bementünk aznap többször, a hölgy rendkívül kedvesen ecsetelte, megnézte néhány táncunkat, és hihetetlen boldogság volt az, hogy az ő hagyományaikat láthatták viszont a színpadon. Helyiek főztek nekünk, sütöttek süteményeket.

A szervezők mondogatták, nem véletlen támogatják ezeket a településeket, elképesztő kincs rejlik az Ormánságban. Rengeteg szervezési munka kell ahhoz, hogy egy ekkora rendezvény immár a kilencedik alkalommal rendezzenek meg. Reméljük azt, hogy sokáig nyílik arra lehetőség, hogy ezeket az értékeinket meglássuk. Csak azzal van gond, sokan nehezen látjuk meg a lehetőségeket...