Digitália

2023.02.12. 06:00

Itt az első blokkláncra feltöltött magyar manuálterápiás megoldás

Számos olyan ötlet, eljárás vagy tudás kering az üzleti világban, amely kis befektetéssel akár védett szabadalommá is válhatna.

Forrás: Shutterstock

Fotó: NicoElNino

Sok közülük mégsem találja meg méltó helyét a hazai és nemzetközi kutatás-fejlesztési és innovációs térben, így védettség nélkül éli vagy fejezi be végleg pályafutását. Az internet adta korlátlan hozzáférésnek köszönhetően a hazai kis- és középvállalkozói szektor is kezdi felfedezni magának a blokklánc alapú megoldásokat, amelyek azonnali lehetőséget adnak annak bizonyítására, hogy az adott eljárás kinek a szellemi terméke is valójában. Jó példa erre a Mozgásklinika blokkláncra feltöltött terápiás koncepciója, a Mozgáspiramis, amely akár szabadalommá is válhat a közeli jövőben.

Az internet alapú technológiai fejlődés nemhogy lassul, hanem egyre dinamikusabbá válik. A blokklánc alapú megoldásokat sorra veszik át a multinacionális nagyvállalatok, iparágtól függetlenül. Számos olyan autógyártó van már – és ők a legnagyobbak –, amely blokkláncon követi minden egyes gépjármű szerviz intervallumát, de az ipari felhasználók mellett a megoldás megjelent az egészségiparban, a mobilkommunikációban és a művészetek világában is.

A kérdés az, hogy ez a nemzetközi trend hogyan fog kihatni a világ szabadalmi eljárásaira, megtöbbszörözi-e azokat vagy technológiai újításra készteti-e a szabadalmi szervezeteket?

Tény, hogy innováció tekintetében három húzóágazat van: a hadi-, az autó-, illetve az egészségipar, vagyis a Föld népessége globálisan egyre többet költ saját védelmére, mobilizációjára és egészségére. Ami az egészségipari szabadalmakat illeti, az elmúlt években jelentősen nőtt a számuk idehaza, ami jól mutatja innovációs képességüket.

Magyarországon a 2022-es adatok alapján (a nemzeti, illetve hatályosított európai szabadalmakat összesítve) körülbelül 35 ezer érvényes szabadalom van. A szabadalmak terén évek óta a gyógyszeripar területéről érkezik a legtöbb szabadalmi bejelentés a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához (SZTNH): jelenleg mintegy 12 ezer szabadalom köthető a gyógyszeriparhoz.

A Mozgásklinika olyan hazai innovatív egészségügyi szereplő, amely felismerte a gyógytornász szakterületben rejlő innovációs, üzleti és tudásmegosztási lehetőségeket. Szentiványi Rita gyógytornász és manuálterapeuta több mint két évtizedes gyakorlati tapasztalatát összegezve és kiértékelve alkotta meg a Mozgáspiramist.

Szentiványi hangsúlyozta: „Van, amikor egy technológiai felfedezés indítja el az innovációt és van, hogy a felhalmozott tapasztalat. Magát a Mozgáspiramist úgy kell elképzelni, mint a híres Maslow-piramist; csak épp az emberi testre jellemző mozgáshibák gyógyításának, rehabilitációjának törvényszerűségeit, hatásmechanizmusait foglalja össze. Egy tapasztalaton nyugvó terápiás koncepció, amelynek hatékonyságához nem férhet kétség!”

A Mozgáspiramis koncepciója elsőként blokkláncra lett feltöltve, ami azt jelenti, hogy ez az igazolhatóan első magyar, manuálterápiás új szellemi termék a virtuális térben. Természetesen cél, hogy a Mozgáspiramis a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalnál is védetté váljon, de az egy hosszabb folyamat eredménye lesz.

Pomázi Gyula, az SZTNH elnöke kifejtette: „Nemcsak gondozzuk és védjük az újonnan létrejövő magyar szellemi termékeket, hanem mi magunk is nyitottak vagyunk innovatív technológiák rendszerszintű bevezetésére. A jövő egyik nagy kihívása, hogy a blokklánc-megoldásokat hogyan lehet integrálni a hazai és nemzetközi szellemitulajdon-védelembe. E tekintetben is proaktív szereplőkké kívánunk válni, sőt, már most is vannak innovatív, akár blokklánc alapú megoldásaink, amelyek széles körűen elérhetők.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!