LOKART

2021.07.13. 15:02

Képzőművészeti fesztivál lesz a pécsi belvárosban

Köztudott, hogy Pécsett évtizedek óta igen magas szinten jelen van a kortárs képzőművészet. Legendás alkotók éltek és élnek itt, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán pedig évről évre újratermelődik a kreatív alkotói világ.

Mészáros B. E.

Fotó: Löffler Péter

Ennek a bemutatására, felfrissítésére, megismertetésére született most egy vadonatúj rendezvénysorozat, a LOKART, az első pécsi képzőművészeti fesztivál, amely kiállításokkal, szakmai beszélgetésekkel, kollektív alkotóprogramokkal és művészeti piaccal várja július 15–18. között a belvárosban az érdeklődőket.

– Nem kevesebb, mint másfélszáz képzőművész él Pécsett, így hát érdemes odafigyelni erre az alkotói közösségre – összegzett Fekete Valéria, a fesztivált szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. vizuális művészeti vezetője.

Ennek keretében a helyi alkotók a Pécsi Galériában és a Művészetek és Irodalom Háza Martyn Ferenc Galériájában nyíló kiállításokon mutatkoznak most be a mozgás témára kiírt művészeti pályázatra született munkákkal. A kiállítóterek a fesztivál három napja során (csütörtök-péntek-szombat) minden este 22 óráig látogathatók. Eközben verseny is zajlik, a fődíjról, valamint a kritikusok díjáról külön szakmai zsűri dönt.

Emellett konferencia lesz a kerámiaművészetről, és három témakörben közérdekű fórumokat tartanak. Ezeken az izgalmas beszélgetéseken a közönséget bevezetik a kortárs művészet és művészeti magazinok kulisszatitkaiba, bemutatják többek között a főváros és vidék kapcsolatát a kortárs képzőművészetet illetően, de szó esik a modern kori műgyűjtésről és műkereskedelemről is.

Szentgróti Dávid látványfestéssel lepi meg a nagyérdeműt, míg a gyermek- és kézműves programokon a legfiatalabbak is megismerhetik a mozgás, a ritmus és a képzőművészeti alkotások kapcsolatát. Koncertet adnak a PTE Művészeti Kar elektronikus zenei műhelyének tagjai és megfizethető árú különleges kortárs műalkotások közül válogathatunk a művészeti piacon.

Az ingyenes fesztivál célja tehát az, hogy felhívja a figyelmet a város nemzetközi szinten is rangos képzőművészeti életére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!