nemzetközi segítség

2017.10.31. 14:52

Gibbonmentő programba kapcsolódott be a Nyíregyházi Állatpark

A vadon élő északi barnaarcú gibbonok (Nomascus annamensis) állományának feltérképezésében és a fajjal kapcsolatos oktatási-nevelési programokkal nyújt segítséget egy német fajmegmentési alapítványnak a magyar állatkert.

A nemrég felfedezett, Vietnam, Laosz és Kambodzsa területén őshonos gibbonfaj élőhelyén történő fajmentésre már több programot indított el a Stiftung Artenschutz és a frankfurti zoológiai társaság – idézte fel Gajdos László, a nyírségi állatpark igazgatója a témában tartott keddi sajtótájékoztatón.

Az északi barnaarcú gibbonokból körülbelül nyolcszáz egyed él Vietnam területén, a szakemberek elsősorban ezt az állományszámot szeretnék stabilizálni és – a környező nemzeti parkok segítségével – fejlődésnek indítani – mondta el a tájékoztatón Anthony Sheridan állatkerti szakértő.

A szakértő megjegyezte, hogy ilyen emberszabású majom nem él egyetlen európai állatkertben sem, a fajhoz nagyon hasonló aranyarcú gibbonból azonban található egy egyed egy csehországi állatkertben.

A fajra a legnagyobb veszélyt az élőhelyük szűkülése és az illegális vadászat jelenti: elsősorban a húsukért és testrészeikért vadásszák őket, utóbbiakat a tradicionális gyógyászatban használják. A fajmegmentési program keretében először megállapítják a populáció pontos egyedszámát, megtervezik a monitorozási programot, oktatást kapnak a természetvédelmi őrök, a lakosság figyelmét pedig szórólapokkal és poszterekkel próbálják felhívni az állatok veszélyeztetett helyzetére.

A Nyíregyházi Állatpark a gibbonok feltérképezésében és a vietnami iskolások oktatásában segédkezik, szakemberei – a többi európai állatkert munkatársaival – a tájékoztató programokban vesznek majd részt a délkelet-ázsiai országban – közölte Gajdos László. Az igazgató hozzátette, ez ugyan jelentős anyagi terhet jelent és plusz feladatot ad a park szakembereinek, de – mint fogalmazott – az ország egyik vezető állatkertjének szakmai kötelessége részt venni ilyen programokban.

Az északi barnaarcú gibbon hasonlít az aranyarcú gibbonra (Nomascus gabriellae), az új főemlősfajt 2010-ben felfedező tudósok különleges hangjuk és genetikai vizsgálat alapján különítették el a többi fajtól. A hímek fekete szőrzettel rendelkeznek, amely napfényben ezüstösen csillog, pofájuk két oldalt barna színezetű, a nőstények egész testükön narancsos-barna színezetű bundát viselnek.

 

Borítókép: wikimedia / JJ Harrison

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!