és még táncolni is tud

2018.03.28. 18:50

Nagyon okos robottanár tanítja a finn diákokat

Új nyelvtanárt kaptak egy finn általános iskola diákjai, Eliast, a humanoid robotot, aki hatalmas türelemmel ismétli meg a feladatokat, soha nem hozza feszélyező helyzetbe a diákokat, ha kérdezni akarnak valamint és még táncolni is tud.

Elias egy mobilapplikációval párosított humanoid robot, amely egyike annak a négy robotnak, amelyeket a dél-finnországi Tampere általános iskoláiban kísérletképpen munkába állítottak.

Nagyon okos, 23 nyelven tud beszélni és olyan szoftverrel látták el, amely megérti a diákok kéréseit és bátorítja őket a tanulásban. Az iskolában jelenleg csak angolul, finnül és németül kommunikál.

A robot felismeri, hogy a diákok milyen szinten állnak tanulmányaikban, kérdéseit ehhez a szinthez igazítja. A valódi tanároknak jelzi, hogy a diáknak milyen tanulási problémája lehet.

Azok a tanárok, akik együtt dolgoznak vele, úgy vélik, hogy Elias egy új módot jelent arra, hogy a diákokat tanulásra ösztönözzék. „Az új tanterv fő gondolata, hogy a diákokat bevonjuk, motiváljuk és aktivizáljuk. Elias szerintem az egyik eszköz arra, hogy másfajta feladatokat, másfajta tevékenységet végezzenek az osztályban” – mondta Riikka Kolunsarka a Reuters brit hírügynökségnek.

Elias, a nyelvtanár mintegy 30 centiméter magas, alapját a SoftBank japán vállalat Noa humanoid interaktív robotja adja, szoftverét az Utelias készítette.

OVObot, a matematika robottanár mintegy 25 centis és egy bagolyra hasonlít, őt az AI Robots finn cég készítette.

A kísérlet célja, hogy megállapítsák, milyen mértékben képesek ezek a robotok javítani a tanítás minőségén. Az iskolákban egy nyelvtanár és három matektanár robot dolgozik. Utóbbiak egy évig állnak szolgálatban, Eliast azonban jóval tovább fogják alkalmazni, mivel az iskola megvásárolta magának.

Borítókép: a Softbank egy humanoid robotja szolgálatban.

AFP PHOTO / Pau Barrena

Ezek is érdekelhetik