egészséges baba

2019.01.24. 06:06

Édesanyja méhével szült egy nő Kínában

Kínában ez az első ilyen esemény, méhátültetést azonban a világ több országában is végeztek már.

(190123) -- XI'AN, Jan. 23, 2019 (Xinhua) -- Doctors Chen Biliang (R) and Chen Duoduo perform a cesarean operation on a woman who has successfully received a womb at the Xijing Hospital in Xi'an, northwest China's Shaanxi Province, Jan. 20, 2019. A woman who successfully received a womb donated by her mother after a uterus transplant in November 2015 gave birth to a healthy baby boy in Shaanxi Province on Sunday. Weighing 2 kg and measuring 48 cm long, the baby is considered to be China's first and the world's 14th baby who was born from a transplanted womb, said doctors with the Xijing Hospital. (Xinhua/Zhang Yinan)

Forrás: AFP/Xinhua

Fotó: Zhang Yinan

Először született gyermeke transzplantált méhű anyának Kínában – jelentette be szerdán az a Senhszi tartománybeli kórház, ahol a transzplantáció és a szülés is lezajlott.

A Hszian városban működő Hszicsing Kórház orvosainak tájékoztatása szerint a kisbaba két kilogrammos súllyal, 48 centiméter hosszúsággal jött világra vasárnap.

A kisbaba 26 éves édesanyja, Jang Hua méh nélkül született, de petefészke működött és petesejteket is termelt.

2015-ben Jang Huán méhtranszplantációt végeztek el a Hszicsing Kórházban. A fiatal nőbe akkor 43 éves édesanyja méhét ültették be.

Nem ez volt az első

A most született kínai kisbaba a 14. a világon, akinek édesanyja méhátültetésen esett át a terhesség előtt. A világ első méhtranszplantációját 2000-ben végezték el egy 26 éves nőn Szaúd-Arábiában. A beültetett méh azonban három hónap múlva elhalt és el kellett távolítani.

2011-ben Törökországban végeztek egy sikeres méhátültetést, két évvel később pedig Svédországban kilenc nőn végeztek átültetést, akik mind a rokonaiktól kaptak beültethető méhet.

Kockázatos beavatkozás

Csen Pi-liang, a Hszicsing Kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának igazgatója hangsúlyozta, hogy a méhátültetés még világszerte nagyon komoly kihívás elé állítja az orvosokat. Csen szerint egy sereg probléma merül fel az átültetésnél, köztük a vágás és a vérerek struktúrája, és erős kilökődési reakcióval is kell számolni.

Kínában mintegy egymillió nőnek terméketlen a méhe. Mivel számos országban tilos a béranyaság és korlátozottak az asszisztált reprodukciós eljárások, a méhtranszplantáció hatékony megoldást jelenthet azoknak az anyáknak, akiknek méhe terméketlen, de saját gyermeket szeretnének világra hozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!