Friss hírek

2004.10.18. 11:08

A gazdák feljelentenék Németh Imre földművelésügyi minisztert

A Győr-Sopron megyei gazdakörök elnöke szerint a kormányzat politikája miatt 50 ezer gazda mehet csődbe. Fenyőházi Tibor a Gazdakörök Győr-Moson-Sopron Megyei Szervezetének elnöke elmondta, ha a szaktárca nem teljesíti törvényi kötelezettségét és nem képes átvenni intervenciós áron a megtermelt gabonát, a gazdák feljelentik Németh Imre földművelésügyi minisztert.

BAMA

 [caption id="" align="alignleft" width="110"] Németh Imre
[/caption] 
   Mindegy, hogy milyen minőségű a termés és mennyi van belőle, a gazda ma Magyarországon nem járhat jól fogalmazott Fenyőházi Tibor. A gazdakörök Győr-Moson-Sopron megyei vezetője elmondta: a magyar búzatermés szinte teljes egészében étkezési minőségű az idén, a takarmány szintű százalékban alig kifejezhető.

   A búza ára a tengerentúl tonnánként 30-40 ezer forintnak megfelelő, de még az olaszoknál is eléri a 30 ezres határt miközben a magyar paraszt örülhet, ha 22-23 ezerért hajlandók átvenni tőle. Raktározni meg képtelen, hiszen egyrészt nincsenek tartalékai, amiből a jobb értékesítési lehetőségig fenntarthatná magát, másrészt az állami raktárakat javarészt a kereskedőknek adták bérbe akik vissza is élnek a helyzettel.

   Fenyőházi dühítőnek nevezte, hogy Németh Imre agrárminiszter az integrációs raktárak telítettsége miatt megpendítette, esetleg nem tudják átvenni valamennyi gazdálkodótól a megtermelt gabonát az egyébként kötelező jellegű intervencióban. Ha ez így történik, akkor per lesz jelentette ki a gazdaköri vezető, aki azt is sérelmezte, hogy a földalapú támogatásoknak szintén csak töredéke érkezett meg a gazdákhoz. A teljes kifizetés egyébként reménytelennek tűnik vélte Fenyőházi hiszen nincs rá pénz a költségvetésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!