Friss hírek

2004.10.18. 13:35

A kínai iskolába látogatott Medgyessy Péter és Magyar Bálint

A szeptemberben megnyílt magyar-kínai két tanítási nyelvű általános iskolába látogatott Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Magyar Bálint oktatási miniszter hétfőn Budapesten.

BAMA

"A következő század (...)Kínáról fog szólni a világban" - mondta az iskolában tett látogatásakor Medgyessy Péter, hozzátéve Magyarországnak meg kell találnia a viszonyulási pontokat. Elmondta: a Kínával való kapcsolatoknak óriási jelentősége van. Szorgalmazta, hogy Magyarország a következő évtizedekben egyfajta közép-európai központja legyen a gazdasági, kulturális kapcsolatoknak. 

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Medgyessy Péter
[/caption]A korábbi miniszterelnök szerint nem lehet nem észrevenni a mai világban, ami Kínában történik. Kína nem csak sok ezer éves kultúra, hanem az egyik mozgatórugója a változásoknak, meghatározó gazdasági erő, nagyon fontos politikai tényező a kereskedelmet, a világ folyamatait alapvetően meghatározó ország. 

Kitért arra, hogy Magyarország mindig befogadó kultúra volt. Észre kell venni, hogy egyre több kínai él Magyarországon, ezért nagyon fontos, hogy "megtaláljuk a közös hangot." A közös hang az oktatás, a kultúra, a fiatalok kapcsolata - mondta. Vígh László, az iskola igazgatója elmondta: jelenleg 90 kisdiák tanul az iskolában, közülük nyolc magyar. 

[caption id="" align="alignleft" width="110"] Magyar Bálint
[/caption] A diákok kétharmada tisztán kínai családból származik. Az idei tanévben három első osztály, és egy-egy második, harmadik és negyedik osztály indult. A tanulókat 18 pedagógus oktatja, akik közül hat kínai. Az igazgató célként jelölte meg, hogy a következő tanévben 60 százalékkal növeljék a tanulói létszámot. 

A volt kormányfő az oktatási tárca vezetőjének társaságában meglátogatta a tantermeikben tanuló a kisdiákokat. Az elsős Gábor elmondta: nagyon szeret az iskolába járni, kedvenc tárgya az angol. Édesanyja és édesapja is kínai. "Sőt három testvérem is kínai" - mondta. 

Padtársa a szintén hatéves Titi az éneket szereti a legjobban, a matekot nem annyira kedveli. Elmondta: most a "k" betűt tanulják a magyar ábécéből, de "a kínai azért könnyebb". 

Az iskola létrehozásának ötlete Medgyessy Péter miniszterelnök tavalyi hivatalos kínai látogatásán merült fel. A kormányfő akkor úgy fogalmazott: ösztönözné a Magyarországon befektető, de Kínához kötődő üzletembereket, ha kínai tannyelvű iskolába írathatnák gyermekeiket. Ez egyúttal elősegíthetné, hogy Magyarország egyfajta bázisa legyen a közép-európai kínai jelenlétnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!