Friss hírek

2004.10.28. 17:37

Aláírták az állam és a MÁV közötti szerződést

Aláírta a közszolgáltatásnak minősülő belföldi vasúti személyszállítás 2004-2008 évi ellátásáról szóló keretszerződést Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter, valamint Udvari László, a MÁV Rt. elnöke.

BAMA

A közös közleményben szerepel, hogy a szerződést egyetértőként aláírja Draskovics Tibor pénzügyminiszter is. Az állam és a GYSEV között azonos tartalmú keretszerződést a  közeljövőben írják alá. 

A keretszerződés meghatározza az állam által megrendelt  közszolgáltatás elismert, de díjbevételekben meg nem térülő  költségeire a vasúttársaságoknak nyújtott költségtérítés rendjét. 

A keretszerződés mellett még az idén aláírják a vasúttársaságok  vagyonkezelésében lévő, állami tulajdonba tartozó vasúti pálya és  tartozékai működtetéséről szóló szerződést is. 

Tárgyalások folynak továbbá a kombinált árufuvarozás  fejlesztéséről és a fuvardíjbevételekkel nem fedezett költségek  megtérítéséről szóló szerződés kidolgozásáról. 

A GKM közleménye hangsúlyozza: a közszolgáltatási szerződések  megkötésével a támogatási alku helyébe a megrendelő és a szolgáltató  szerződéses viszonya lép. Ez a vasúttársaságoknak áttekinthetőbb  tervezési kereteket jelent. Egyúttal az állam a közszolgáltatás  megrendelőjeként meghatározza a mértéket és a költséget. 

A keretszerződés biztosítja azt a lehetőséget, hogy az állam és  a vasúttársaság tárgyalásokon hangolja össze a megrendelt  közszolgáltatást és a költségtérítést - ismerteti a szaktárca  közleménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!