Friss hírek

2004.10.29. 13:02

Aláírták az EU-tagországok vezetői az unió alkotmányát.

Aláírta az Európai Unió alkotmányos szerződését a huszonöt EU-tagország állam-, illetve kormányfője, köztük Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök, valamint Kovács László külügyminiszter Rómában.

BAMA

Az ünnepélyes aktusra a Capitolium múzeumi épületében található  Sala degli Orazi e Curiazi teremben (a Horatiusok és Curiatiusok  terme, amely egy freskójáról kapta a nevét) került sor, ugyanott,  ahol 1957. március 25-én megszületett a hat alapító állam által  létrehozott Európai Gazdasági Közösség és az Európai Atomenergia  Közösség, a mai EU elődszervezetei. Az úgynevezett római szerződés  megteremtette a mai, korszerű unió alapjait, s Magyarország uniós  csatlakozásának ratifikációs okmányait is a római  külügyminisztériumnál helyezték letétbe. 

Az alkotmány a korábbi uniós alapszerződéseket összefoglalja,  nagy mértékben továbbfejleszti, és az uniós együttműködést több  vonatkozásban magasabb szintre emeli. Az EU jelenlegi vezetői a  dokumentumot történelmiként méltatva egyebek között azt  hangsúlyozták: az alkotmánnyal demokratikusabb, átláthatóbb,  hatékonyabb lesz az unió, amelynek polgárait ezentúl több jog is  megilleti.

A szerződés azt követően lép életbe, hogy valamennyi  EU-tagországban ratifikálják. A megerősítéshez várhatóan legalább  tíz országban népszavazást tartanak. A brit kormány most Rómában  jelentette be, hogy 2006-ban rendez népszavazást a kérdésről. José  Luís Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnök közölte: Madrid  február 20-án tartja a referendumot, és ezzel az első olyan ország  lesz, amely ilyen módon erősíti meg az alkotmányt.

Népszavazást  terveznek Franciaországban, Luxemburgban, Hollandiában, Írországban,  Portugáliában, Dániában, Lengyelországban, Csehországban és  feltehetően Belgiumban is. Magyarország szinte bizonyosan csak a  parlament jóváhagyásával erősíti meg a szerződést.

Az aláírókat pénteken Carlo Azeglio Ciampi olasz köztársasági  elnök üdvözölte a díszteremben, majd a tagállamok képviselői az  országok neve szerinti ábécérendben - saját nyelvük alapján - látták  el kézjegyükkel a szerződést, amely hivatalosan az EU-tagállamok  úgynevezett kormányközi konferenciájának eredménye. Elsőként  Belgium, utolsóként Nagy-Britannia írta alá a dokumentumot. 
Magyarország Luxemburg és Málta között került sorra.

Az EU soros holland elnöksége azzal kívánta emlékezetessé tenni  az olaszországi aláírást, hogy valamennyi aláírónak ajándékba adta  az alkalomra készített különleges tollat, amely fából és platinából  készült. A tollat latin felirat ékesíti, amely szerint "ezzel írták  alá Európa alkotmányát 2004. október 29-én holland elnökség alatt".

Megfigyelőként részt vettek a ceremónián három EU-tagjelölt  ország - Bulgária, Románia, Törökország - vezetői is. Ők a  szerződéshez csatolt zárónyilatkozatot írták alá. Horvátország a  kormány nyilatkozatát adta át az EU vezetőinek az aláírás alkalmából.

Az ünnepséget követően a ceremónia főszereplői családi fotózáson  vettek részt, majd Ciampi elnök díszebédet adott az aláíró  küldöttségek tiszteletére. Az aláírás margóján az EU-tagállamok  vezetői több kötetlen két- vagy többoldalú találkozót is  programjukba iktattak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!