Friss hírek

2004.10.20. 09:23

Emlékülés az utolsó sorkatonák leszerelésének alkalmából

A korábbi honvédelmi minisztereket és a hadsereg egykori vezetőit is meghívták az Országgyűlés Honvédelmi Bizottságának emlékülésére, amelyet az utolsó leszerelés napján, november 3-án tartanak a Parlament delegációs termében.

BAMA

Keleti György ismertetése szerint a sorkatonai szolgálat 136 éve alkalmából tartandó emlékülésre meghívást kapott a köztársasági  elnök és a házelnök is.
     Az ülésen részt vesz Kárpáti Ferenc, Für Lajos, Keleti György,  Szabó János egykori és Juhász Ferenc jelenlegi tárcavezető.
     A hadsereg korábbi vezetői között van Ugrai Ferenc altábornagy,  Pacsek József vezérezredes, Tóth Lajos vezérőrnagy, Mórocz Lajos  vezérezredes, Lőrincz Kálmán vezérezredes, Borsits László  altábornagy, Deák János vezérezredes, Németh Sándor altábornagy,  Végh Ferenc vezérezredes, Fodor Lajos vezérezredes és Szenes Zoltán  altábornagy, aki a honvédség jelenlegi vezérkari főnöke.
     A minisztereken és a vezérkari főnökökön túl a honvédelmi  bizottság valamennyi volt elnöke is részt vesz majd az ülésen, de  meghívást kaptak a katonai attasétestület tagjai is.
     Keleti György elmondta, hogy az emlékülésen a sorkatonai  szolgálat 136 éves múltjáról a Hadtörténeti Intézet és Múzeum  igazgatója tart majd történelmi visszatekintést.
     A tervek szerint felszólal egy aznap leszerelő sorkatona is,  illetve szerződéses szolgálatot teljesítők is szót kapnak.
     Keleti György közölte: az emlékülésen a testület tagjai  elfogadnak egy bizottsági állásfoglalást, amelyben elismerik a 136  évig fennálló sorkatonai intézményt, a sorkatonák és a parancsnokok  tevékenységét.
     Az emlékülés kapcsán a Hadtörténeti Intézet és Múzeum  szervezésében kiállítást is tartanak a sorkatonaságról a  Parlamentben.
     A kormány június 9-i ülésén döntött a sorkötelezettség
 eltörléséről. November 3-án szerel le az utolsó sorkatona, s ezzel  megszűnik a sorkatonai szolgálat Magyarországon. Ettől az időponttól  csak szerződéses és hivatásos katonák teljesítenek majd szolgálatot  a Magyar Honvédségnél.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!